НОВИНИ

"Денят на гнева" през очите на израелски лекар и палестински политолог

Арабистът Владимир Чуков заяви пред БНТ, че високо оценява позицията на българското външно министерство във връзка с решението на Съединените щати за статута на Ерусалим. Той посочи, че двете страни - израелци и палестинци, трябва да се договорят и да се отстоява принципът два народа - две държави. Как изглежда днешният ден през очите на израелски лекар и палестински политолог - с тях разговаря Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:51, 08.12.2017
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Пропускателният пункт Каландия край Рамала. Преминаването между палестинските и израелските територии понякога трае часове. Металните решетки разделят двете страни в конфликта, а тези няколко крачки носят усещането за несвобода.

Радост и гняв. Полярни реакции на евреи и палестинци. Валентин Меламед е лекар, който от 25 години живее в Израел. Приветства решението на Тръмп, но е разтревожен от недоволството.

Валентин Меламед: Разбира се, че ни притеснява, защото това е още един повод да започнат най-различни истории, сблъсъци, но от друга страна всички се радваме за това, което става защото това е някаква по-конкретна крачка напред. Досега бяха само празни приказки.

Ксавие Абу Аид е политолог, който живее в Рамала и от години следи преговорния процес от страната на палестинците.

Ксавие Абу Аид - политолог от Рамала: След това безотговорно решение на Доналд Тръмп незаконно да признае Ерусалим за столица на Израел, имаше демонстрации на различни места в окупираните територии. Има ситуация на насилие от страна на израелските окупатори срещу палестинците, както и ежедневни атаки на израелските сили над цивилното население.

След това безотговорно решение на Доналд Тръмп незаконно да признае Ерусалим за столица на Израел, имаше демонстрации на различни места в окупираните територии. Има ситуация на насилие от страна на израелските сили срещу палестинците, както и ежедневни атаки над цивилното население.

Валентин Меламед: Разбирам, че палестинците няма да приемат толкова лесно това, че Израел има вече призната столица от американците, но така или иначе, трябва да се признае нещо, което е факт.
Ксавие Абу Аид - политолог от Рамала: Палестинците признаха Израел. Израел никога не призна Палестина и работи срещу принципа за двете държави.

Палестинците признаха Израел. Израел никога не призна Палестина и работи срещу принципа за двете държави.

Според арабиста Владимир Чуков е трудно да се прогнозира доколко ще се разрасне напрежението между израелци и палестинци.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Дали ще се стигне в една интифада, която ще вземе до няколко хиляди жертви и десетки хиляди ранени. Вече имаме прецедента и това би било изключително опасно, ако щете за региона, ако щете за близката Европа, в която ние живеем.

Наистина там ситуацията е взривоопасна, но аз си мисля, че тя е променена. 2017 не е 2000 година, както беше последната интифада - втората. Просто картината е променена в Близкия изток.

Ситуация с много неизвестни, в която залогът е стабилността в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 млн. лева са ще бъдат предоставени на стартиращи компании в България
100 млн. лева са ще бъдат предоставени на стартиращи компании в България
Кулинарен фестивал с български продукти в Пловдив
Кулинарен фестивал с български продукти в Пловдив