НОВИНИ

Как изглеждат пътищата, по които ще се кара без винетка

Общински и третокласни пътища или близо 3 хиляди километра ще се използват безплатно след въвеждането на електронната винетка и тол таксите за тежкотоварните автомобили. Как изглеждат част от пътищата, за които няма да се плаща и други, за които ще продължим да плащаме и с новата система - провериха кореспондентите ни в страната.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:58, 04.04.2016
9540
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

За да се премине по международния път Истанбул-Бургас, задължително трябва автомобилът да има винетка. Само че в района на свиленградското село Радовец път няма, асфалт няма, дупките са на всеки 10 сантиметра, липсва маркировка. Затова шофьорите се питат, защо за такива пътища трябва да се плаща за винетки.

- Асфалтът е по лош от черния път, както виждате, за жалост е така... това не е път, абсолютно не е път, просто държавата взима паричките от винетките и нищо.

За разлика от международния път, за 4-километровата отсечка между Казанлък и село Енина не се изисква винетен стикер. Въпреки че пътят е в перфектно състояние - с нов асфалт, две платна, маркировка и знаци, както и велоалея. Това обаче според хората крие и опасности, защото предразполага шофьорите да развиват по-висока скорост.

Безопасното каране по общински пътища и участъци, които свързват населени места в Пловдивския и Асеновградския регион често се оказва невъзможно дори и за шофьори със солиден стаж. На места ремонт не е правен от миналия век, а дупките са съизмерими с тези в бюджетите на институциите.

Електронната винетка ще осигури безплатно преминаване по локални пътища, които свързват населените места. След като бъдат определени от Агенция Пътна инфраструктура, по тях тежкотоварни камиони няма да се движат.

;

Този знак за винетка на пътя Враца-Криводол е обърнат срамежливо с гръб към шосето. Дали пътните служби са се засрамили от състоянието на асфалта, или разгневените шофьори са дали израз на своя граждански протест, можем само да гадаем.

Радослав: - То няма път, сякаш бомби са хвърляни тук. Ето я винетката, яд ме е, че съм дал сто лева за нея, ама..."

Добрата новина е, че по лошите пътища няма как да се превишава скоростта. Но дори и внимателното пътуване често завършва в крайпътния автосервиз.

От пътното управление във Враца съобщиха, че нямат информация кои отсечки в региона ще бъдат без винетки. Това потвърдиха и от АПИ, защото критериите били сложни и списъкът все още се подготвя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Област Кюстендил без евросредства във ВиК сектора
Област Кюстендил без евросредства във ВиК сектора
Кремъл: Панамагейт е част от информационна война
Кремъл: "Панамагейт" е част от информационна война