Казусът с преизбрания кмет на Несебър остава заплетен. ЦИК отказа да отговори на въпросите на Областния управител на Бургас как да процедират. Седмица преди изборния ден кандидатът за кмет Николай Димитров и двама кандидати за общински съветници бяха арестувани за купуване на гласове. Въпреки това, те бяха избрани с голямо болшинство и сега според изборния закон трябва да положат клетва и да встъпят в длъжност. Първото заседание на новия Общински съвет вече е насрочено за 11 ноември. От ЦИК обаче са категорични, че не нямат правомощия да решават въпроси, отнасящи се до Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Как да бъде разрешена необичайната ситуация в Несебър - отговор на този въпрос Областната управа в Бургас се е надявала да получи от Централната избирателна комисия.

Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас: Въпросите и отговорите са свързани с полагането на клетва от избрания кмет, съответно неполагането на клетва, какви са правните последици във връзка с това, кога следва и следва ли да се провежда нов частичен избор за кмет, може ли новият общински съвет да смени временно изпълняващия длъжността, който е избран от предходния общински съвет и правомощията му са до полагане на клетва от новия кмет.

Питане към ЦИК имат и от Общинската избирателна комисия в Несебър.

Силвия Димитрова - ОИК - Несебър: Как следва да бъдат уведомени лицата, които изтърпяват мярка „задържане" за първото заседание на новоизбрания общински съвет, и как следва да се тълкува евентуалното им неявяване при положение, че тези лица не притежават възможността за свободно придвижване.

След днешното заседание по казуса „Несебър" от ЦИК бяха категорични:

Александър Андреев - говорител на ЦИК: ЦИК няма право да се намесва. Областният управител би трябвало да предприеме необходимите действия, за да може да изпълни предвидената в закона процедура.

От инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Николай Димитров за нов кметски мандат, отказаха коментар. Адвокатката му Ина Лулчева е поискала от Специализираната прокуратура мярката за неотклонение на Димитров да бъде заменена с по-лека и да бъде осигурен начин той да положи клетва. Аргументът на защитата е, че продължаващото задържане на преизбрания кмет подменя вота в Несебър. Според юристи, ако до 6 месеца Николай Димитров не встъпи в длъжност, ще трябва да бъдат насрочени нови частични избори за кмет на Несебър.