Една от основните цели на Европейската комисия е да бъде съживен прекият контакт между гражданите и институциите на Европейския съюз. Това каза ръководителят на представителството на комисията у нас Огнян Златев по време на поредната дискусия от инициативата "Диалог с гражданите", която среща членове на Еврокомисията с хората във всички страни членки. Дискусията днес беше фокусирана върху комуникацията между институциите и гражданите.

Робърт Солтик - дългогодишен журналист, днес съветник в Комисията, каза, че най-трудната тема за обяснение днес е миграцията. Ралица Ковачева - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет подчерта, че разбирането на европейските политики зависи не само от Брюксел, а и от националните ни представители.

Гражданите, участващи в дискусията, поставиха редица въпроси - от параметрите на бъдещия бюджет на общността до свободата на словото в европейските медии. Инициативата "Граждански диалог" се организира особено интензивно по време на българското европредседателство не само в София, а в различни градове на страната, но откровеният разговор между еврокомисарите и хората за бъдещето на Европа продължава и след предаването на щафетата към Австрия.