Конфликтът между Русия и Украйна противопостави не само политици от две съседни и исторически свързани държави. Той раздели и хората - включително буквално. От няколко месеца бодлива гранична ограда разцепи едно селище и цели семейства, оказали се на границата между двете страни.

Вижте повече в репортажа на Цветана Кръстева

Всяка неделя Валентина Болдирева от украинското селце Миловое на границата с Русия излиза, за да поздрави сестра си, която живее на отсрещната страна на улицата. Но това не е обикновена среща. Сестра й Раиса Яковлева е почти на една ръка разстояние, но живее в друга държава.

Валентина Болдирева, жител на Украйна: Ето я сестра ми. Как да си говорим през тази ограда?

Тази ограда от бодлива тел маркира границата между Украйна и Русия. Тя минава точно по средата на улица със сега звучащото иронично име - "Дружба на народите". Домът на Валентина е с нечетен номер и се намира в Украйна. Четните номера са на територията на Русия в руското село Чертково.

Раиса Яковлева, жител на Русия: Какво ли не се случва по белия свят?

По съветско време Чертково и Миловое са били едно селище. Формално са разделени след разпадането на Съветския съюз. А от няколко месеца заради продължаващия пета година необявен конфликт между Русия и Украйна, руската страна издига бодливата тел.

Валентина Болдирева, жител на Украйна: Прозорците ни гледат към тази бодлива тел ден и нощ. Сякаш сме в затвор.

Хората и от едната, и от другата страна на границата недоволстват. През бодливата тел е забранено дори буркан с туршия да си подадат. Търговията на пазара в Миловое също не върви. За да минат от другата страна на улицата, и руснаци, и украинци трябва да пресекат граничен пункт. Анатолий Пилипей от украинската част отива в руската, където има дъщеря и внук.

Анатолий Пилипей, жител на Украйна: Хората от Миловое работят в Чертково. Тези от Чертково - в Миловое. Така сме живели винаги. Сега руснаците издигнаха тази ограда и разделиха наполовина "Дружба на народите". Какво да ви кажа? Ние сме дребни и незначителни като буболечки.

Засиленият контрол на границата между двете някога братски държави е призван да спре контрабандата, нелегалния трафик на оръжия и бойци за сепаратистките групировки в Източна Украйна от Русия. Пълен контрол от украинска страна на националната граница беше именно едно от условията в Минските споразумения от 2015, сложили край на активната фаза на войната в Донбас и Луганска област.

Руслан Грех, зам. началник на граничната служба в Луганска област: Местните хора в началото не бяха доволни от оградата. Но има и такива, които подкрепят и разбират, че националната граница трябва да бъде охранявана. След издигането на оградата, границата се охранява по-лесно.

Сега руската анексията на Крим и войната в Източна Украйна, сега новата криза между Украйна и Русия заради военния сблъсък в Черно море обаче отново нажежи напрежението. И само показа колко далеч един от друг са двете съседни държави.