НОВИНИ

Италиански магистрат: Старата мафия с калашниците сега използва корупцията

Как мафията и корупцията овладяват Рим? Това е сюжетът на новата книга на италианския магистрат Алфонсо Сабела - "Заразената столица", която той представи в сутрешния блок на БНТ. Сабела е известен с участието си в операция "Чисти ръце" през 90-те години, при която са арестувани и изправени пред съда повече от 100 мафиотски босове.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:18, 26.09.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Корупция, подправени търгове, обществени пари, преминали в частни ръце. Мафията в Италия вече не напада държавата, а си я купува. Това показва опитът на Алфонсо Сабела, докато работи за общината в Рим. Поканен е за съветник по законността дни след избухване на скандала с "Мафия капитале" през 2014 г.. Мафията прониква в общината и печели огромни суми от обществени поръчки, подкупвайки корумпирани чиновници.

Алфонсо Сабела: Беше ми поискано да вляза в доста абсурдна роля. Трябваше да пазя законността вътре в една система, която трябва по принцип да е базирана върху закона. Първото нещо е, че там не се извършваха реални обществени поръчки. Бюджетът на община Рим е около 6 милиарда евро и те се харчат за около 13 хиляди псевдо обществени поръчки. От тях само 7-8 бяха открити и прозрачни.

Приятели предупреждават Алфонсо Сабела, че политиците само ще го употребят, а после ще го захвърлят. Той знае, че приемайки работата, списъкът с враговете му много ще се удължи, но смята, че си заслужава да опитат да променят Италия. Убеден е в това още през 90-те, когато е част от отдел Антимафия в прокуратурата в Палермо. И когато се изправя срещу най-големите босове на сицилианската мафия.

Алфонсо Сабела: Борбата беше много сложна. От страна на италианската държава не смятам, че сме спечелили войната, независимо от успехите, които имахме с мафията. Да, има босове, които са арестувани и с доживотни присъди, арестувахме техните хора. Държавата показа зъби, мускули, показа, че може да спечели тази битка. Но има и друга страна на мафията, това е начинът, по който мафията се научи да корумпира. Те престанаха да стрелят, аз вече нямам ескорт, нямам мотоциклети, които вървят след мен. Върнах си моя личен живот и съм много доволен, защото вече не съм така пазен. Вече не рискувам да вървя по улицата. Старата мафия, която използваше калашници, сега е същата, която използва корупцията.

Звучи като сюжет на филм за италианската мафия, но всъщност е част от живота на Алфонсо Сабела. Човекът, за който битката с мафията още не е приключила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Смолян повдигна обвинение на младежа, пребил възпитателка
Прокуратурата в Смолян повдигна обвинение на младежа, пребил възпитателка
Няма забавяне на ремонта на пътя от София за Перник
Няма забавяне на ремонта на пътя от София за Перник