НОВИНИ

Как Емо вдъхновява плувците в Пазарджик?

Отличие за 13-годишно момче с аутизъм. Емил Кондев получи купа и медал по плуване "Воля за победа". Това стана на годишната церемония за награждаване на най-добрите спортисти на Пазарджик за миналата година.

bnt avatar logo
от Мария Павлова
11:45, 21.01.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Емил Кондев е дете със специални образователни потребности, затова се нуждае се от повече грижи. Зад него плътно стои семейството му, което неуморно търси начини за неговото развитие. Така преди 4 години Емо за първи път идва в плувния комплекс в града. След усилена работа с треньора му - Петър Георгиев, Емо вече има 3 медала в своята колекция от държавни и международни състезания. Това е изключително постижение за Емо, категорична е неговата майка Лилия Кондева. Жената е детски психолог и обяснява, че децата от аутистичния спектър изпитват трудности с координацията, концентрацията, имитацията и умението да изпълняват това, което казва треньорът или педагогът.

Лилия Кондева, майка на Емо: Първите неща, които той започна да прави, ги постигнахме с много труд, с много търпение, най-вече от страна на треньора. Никога не сме мечтали за това.

Треньорът му Петър Георгиев споделя, че преди това не е работил с деца със специални потребности, но е щастлив, че вече Емо е част от неговия живот.

Петър Георгиев, треньор по плуване: Никога не съм си помислял, че това е нещо ненормално, че е невъзможно, и че правя нещо извънземно. По-скоро покрай него се научавам на много нови неща.

Една от специалните жени в живота на Емо е златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова.

Ренета Камберова, председател на сдружение "Пазарджик спортува": Емо е едно прекрасно дете, което умее да вдъхновява всички около себе си и аз наистина смятам, че той е един страхотен пример за това какво бъдеще могат да имат децата.
Лилия Кондева, майка на Емо: Ние искаме да покажем на всички родители, че да имаш дете с увреждания не означава, че това е краят, не е присъда! Ако работиш усилено, ако вярваш в детето си, ако го обичаш с цялото си сърце такова, каквото е, с всичките му минуси, тогава всичко ще се получи и медалите ще са преди всичко твои.

Пред екипа вече има нова цел, а тя е медал от "Спешъл Олимпикс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей ще представи резервен план за Брекзит
Тереза Мей ще представи резервен план за Брекзит
Рекорден брой участници във фестивала Сурва 2019
Рекорден брой участници във фестивала "Сурва 2019"