Отличие за 13-годишно момче с аутизъм. Емил Кондев получи купа и медал по плуване "Воля за победа". Това стана на годишната церемония за награждаване на най-добрите спортисти на Пазарджик за миналата година.

Пазарджик

Емил Кондев е дете със специални образователни потребности, затова се нуждае се от повече грижи. Зад него плътно стои семейството му, което неуморно търси начини за неговото развитие. Така преди 4 години Емо за първи път идва в плувния комплекс в града. След усилена работа с треньора му - Петър Георгиев, Емо вече има 3 медала в своята колекция от държавни и международни състезания. Това е изключително постижение за Емо, категорична е неговата майка Лилия Кондева. Жената е детски психолог и обяснява, че децата от аутистичния спектър изпитват трудности с координацията, концентрацията, имитацията и умението да изпълняват това, което казва треньорът или педагогът.

Лилия Кондева, майка на Емо: Първите неща, които той започна да прави, ги постигнахме с много труд, с много търпение, най-вече от страна на треньора. Никога не сме мечтали за това.

Треньорът му Петър Георгиев споделя, че преди това не е работил с деца със специални потребности, но е щастлив, че вече Емо е част от неговия живот.

Петър Георгиев, треньор по плуване: Никога не съм си помислял, че това е нещо ненормално, че е невъзможно, и че правя нещо извънземно. По-скоро покрай него се научавам на много нови неща.

Една от специалните жени в живота на Емо е златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова.

Ренета Камберова, председател на сдружение "Пазарджик спортува": Емо е едно прекрасно дете, което умее да вдъхновява всички около себе си и аз наистина смятам, че той е един страхотен пример за това какво бъдеще могат да имат децата.
Лилия Кондева, майка на Емо: Ние искаме да покажем на всички родители, че да имаш дете с увреждания не означава, че това е краят, не е присъда! Ако работиш усилено, ако вярваш в детето си, ако го обичаш с цялото си сърце такова, каквото е, с всичките му минуси, тогава всичко ще се получи и медалите ще са преди всичко твои.

Пред екипа вече има нова цел, а тя е медал от "Спешъл Олимпикс".