НОВИНИ

Как могат да бъдат избегнати инцидентите с мотористи на пътя?

През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на пътя, а 555 са ранени. Те са по-малко в сравнение с 2017 година, но е необходима още работа за разрешаване на проблема. Това каза в студиото на БНТ началникът на "Пътна полиция" Росен Рапчев. В "Сутрешен блок" представители на мотористите и на органите на реда обсъдиха, как институциите работят с мотоклубове и съществува ли тенденция за по-голяма толерантност между мотористите и другите участници в пътното движение.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 13.06.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Росен Рапчев - началник на "Пътна полиция", ГДНП: От началото на годината са загинали 11 мотористи. Като през месец януари и февруари, знаете заради зимните условия, няма толкова движещи се мотористи

Според Рапчев мотористите са само една част от движението по пътищата и често другите водачи не ги забелязват добре. Той апелира към водачите, когато предприемат маневри, да се оглеждат, защото в мъртвата точка на автомобила винаги може да остане някой моторист.

Иван Саздов, президент на мотоклуб "Джентълмен": Един апел към всички водачи на автомобили - да бъдат малко внимателни. Ние не искаме те да правят нещо особено. Просто да се съобразяват, че моторното превозно средство на две колела е много по-уязвимо.

Саздов уточни, че мотористите искат равностойност на пътя и съобразяване един с друг. Той призова към толерантност.

Емил Матев - вицепрезидент на мотоклуб "Джентълмен": И в двете групи (мотористи и останалите участници в движението - б.р.) има дисциплинирани и недисциплинирани. Моето наблюдение е, че в последните години шофьорите на автомобили са по-толерантни към нас.

Матев смята, че вероятно повече шофьори са свикнали с участието на мотористи в движението.

Калоян Драганов - началник пътен контрол, ГДНП: Постоянно сме с мотоклубовете, постоянно говорим. И мисля, че организираните групи от мотоклубовете следят техните членове и не допускат извършването на такива престъпления.

Той обясни, че сериозен проблем представляват тези мотористи, които скриват регистрационните си табели.

Георги Янчев - "София райдърс": Миналата година за първи направихме едно училище за безопасно шофиране на млади водачи. Сега в събота отново ще има. Всяка година около 100-120 млади водачи на мотоциклети, които са взели книжка, се събират. Изнасяме лекции, теоретична и практическа част, по основните неща - облекло, избор на гуми, правим го съвместно със СДВР.

Янчев апелира към две неща - безопасността и толерантността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов център ще наблюдава за наводнения по Струма, Места, Арда и Марица
Нов център ще наблюдава за наводнения по Струма, Места, Арда и Марица
Субсидиите на партиите да се намалят, но решението трябва да e балансирано
Субсидиите на партиите да се намалят, но решението трябва да e балансирано