НОВИНИ

Как може да се отглеждат зеленчуци между блоковете и колите в София?

Какво успяха да отгледат столичани в първата споделена зеленчукова градина създадена от Сдружение "Горичка" между блоковете и колите в София - вижте повече в репортажа на Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
06:26, 19.09.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Пространството между блоковете в Студентски град от нерегламентиран паркинг се превръща в място за разгръщане на идеята за споделена зеленчукова градина по примера на големите европейски градове.

Диана Диманова: Трябваше да подменим почвата, да докараме тези големи резервоари, с които събираме дъждовна вода. Намерихме много други съмишленици, така че, всъщност сега има 20 парцела с 20 човека и техните приятели и семейства и всеки от нас си отглежда тук каквото му харесва.
Наташа Маринова: За мен беше важно за тази градина да покажа какво можеш на 8 квадратни метра да направиш. Ние през последния век загубихме 95% от агробиоразнообразието в света.

Наташа е еколог по образование и помага на останалите да отгледат зеленчуци пръскани единствено с аспирин и коприва.

Наташа Маринова: Има 4 вида боб, нисък и висок, има амаранд, има патладжани, домати, чушки. Там започва вече спанака, зелето. Това е начинът по който се отглеждат здрави растения, те си помагат взаимно и много по-малко боледуват. Ето, вижте, нашите домати са още зелени, докато навсякъде доматите почерняха, разболяха се.
Диана: Това е моето парцелче, аз съм любител на доматите и съответно имам 6-7 сорта домати.
Вальо: Аз съм съсед, който тука роден и най-интересното ми беше в началото с какъв ентусиазъм всичко почна, малко недоверчиво гледах на цялата тая работа, но... Те повечето млади хора, и викам, абе вие как сте я замислили тая работа, не знам дали ще стане. Но, честно да ви кажа просто съм изненадан.
Катя: - Това е твоята градинка, поливаш я рано сутринта? - Рано сутринта, преди да напече слънцето е най-доброто време за поливане. Разбира се може и вечер, но тогава трябва да сложиш челник и изглеждаш много смешно за съседите. Идваш преди шума на града да е започнал и можеш да се потопиш и да отнесеш това на работа или вкъщи, независимо къде отиваш. Мисля, че всички тук успяха да изпитат удоволствие от градинарството, дори и тези, които го правят за първи път и които посегнаха със страх.

Всяка градинка е уникална, независимо, че е в общо споделено пространство.

Катя: Много забавно е да видиш как всеки е отразил себе си в своята градина и как, когато поопознаеш хората, и вървиш, можеш да разкажеш за всекиго по нещо само по градината.

От сдружение "Горичка" са планирали да поставят слънчеви панели, така няма да ползват електрическа енергия и ще направят градинката изцяло екологична.

За следващата година вече има нови съседи, които са заявили желание да изпробват силите си да произведат сами салатата за трапезата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летящи таксита срещу мръсния въздух в Париж
"Летящи таксита" срещу мръсния въздух в Париж
 Полицията и АПИ с мерки за безопасност на движението по време на празниците
Полицията и АПИ с мерки за безопасност на движението по време на празниците