Какви са условията за получаване на обезщетение след зачестилите градушки и порои над страната и как можем да защитим имуществото си - темата в студиото на "Денят започва" коментира Станислав Иванов, експерт по имуществено застраховане и представител на Асоциацията на българските застрахователи.

На първо място, единствено тези, които са сключили застраховка за имуществото си, имат право на обезщетение. Те може да са физически лица или да бъде направена застраховка на бизнес.

Станислав Иванов, експерт по застраховане: Принципът е различен. За домашно имущество условията са облекчени. Обезщетението, което се полага се равнява на това, което е увредено. Ако имаме увредени мазета - равностойността на ремонта се изплаща, стига да не надвишава това, което застрахованият си е избрал. Така че което е увредено - това ще ви бъде платено.

Общината започна оценка на щетите след пороя в София

Общината започна оценка на щетите след пороя в София

След снощния порой са получени над 900 сигнала за наводнени сгради в столицата. Под вода се оказаха много подлези и станции на метрото. Обстановката с...

У нас най-масово застраховането се свежда до задължителните застраховки. Под 20% от имотите у нас са застраховани. При земеделските стопани процентът е още по-малък. И тези 20 % имуществено застраховане са благодарение на банките, които изискват обезпечение и застраховане на имуществото.

Според много хора застраховането е скъпо, но експертът даде конкретен пример, че ако една къща струва 20 000 лв., то застраховката й ще бъде около 40 лв. на година. Няма изискване от закона имотът да има Акт 16, но това дава гаранция на застрахователите, че обектът е в кондиция. Старите къщи нямат Акт 16, но също могат да бъдат застраховани.

Комисия ще описва щетите след поройния дъжд с градушка в Карнобат и Стралджа

Комисия ще описва щетите след поройния дъжд с градушка в Карнобат и Стралджа

Пороен дъжд с градушка наводни улици и приземни етажи в Карнобат и Стралджа снощи. Няма пострадали - щетите са повалени електрически стълбове, изкорен...

Експертът коментира и новия проектозакон, който предвижда Изпълнителната агенция "Борба с градушките" да се трансформира в държавно предприятие, което да акумулира средства от българските граждани.

Станислав Иванов, експерт по застраховане:Това означава, че ако някой вземе пари - ще ги вземе от потребителите на застраховки. Застраховките, които ще бъдат засегнати от тази такса, ще повишат цените си. Така че, тези мерки, са абсолютно непремерени, защото в така предвидения закон няма заложени никакви системи или измерители, които да отчетат дали има ефект от тях.