Нивата на серен азотен диоксид и озон във въздуха се следят денонощно. Те не трябва да надвишават 500 микгорама.

В случай, че са над нормата в три последователни часа от денонощието служителите на Агенцията по околната среда и водите трябва да проверят дали информацията от станциите е достоверна.

Ако тя се потвърди в рамите на 1 час, те са длъжни да информират областен управител, кмет на населено място, здравните власти и медиите в региона. Станциите на Агенцията подават информация за качеството на въздуха в реално време. Тя е достъпна на сайта, който виждате. Данните сочат, че във Велико Търново, Русе, Пловдив и София нивата на фини прахови частици са били опасно високи.

Заради безветрието и мъглите в последните няколко дни нивата на фини прахови частици във въздуха в София отново са по-високи.

Валери Серафимов - директор "Мониторинг и оценка на околната среда", ИАОСВ: Като са измерени концентрации около 2 пъти над 50 микгорама. Тоест около 100-150 микрограма на кубичен метър в Павлово, в Надежда, в Младост.

Фините прахови частици в населено място може да са над нормата до 35 дни в годината. Каква е била ситуацията в София през 2019-та?

Валери Серафимов - директор "Мониторинг и оценка на околната среда", ИАОСВ: В Павлово, където се намираме, е имало 37 дни с превишаване, в Надежда - 65 и на Хиподрума - 43 дни.

В дните с мръсен въздух хроничноболните ученици могат да си останат у дома по преценка на родителите им. В столичното 140-то училище има около 20 такива деца, 5 от тях не са на училище.

Мая Зафирова - директор на 140 СУ "Иван Богоров": Децата от началото седмицата не посещават, поради мъглата, която е навън. Сравнено, да речем, с миналата година по това време са доста по-малко.

В тези случаи отсъствията се извиняват със служебна бележка от родителите.

Румен Вангелов - директор "Организация и контрол", МОН: Трябва да бъдат уведомени училищното ръководство, класният ръководител, че именно това дете отсъства поради тази причина. Сега не е въпросът това дете да отсъства от училище и пак да бъде навънка. Отговорността трябва да бъде споделена.

Специалистите съветват в дните с мръсен въздух хората със сърдечни и белодробни заболявания да ограничат излизанията.

Д-р София Ангелова, пулмолог: За здравите хора да не се извършват физически дейности, да не се тича, да не се кара колело. За това, защото всяко дихателно движение вкарва в белия дроб повече токсични газове.

Очаква се и утре в София нивата на фини прахови частици да са над нормата.