НОВИНИ

​Как от чистачка в атинското метро една българка става евродепутат?

Режисьорът Иван Ничев превръща изповедта на Костадинка Кунева в документален филм. Премиерата е тази вечер в кино "Люмиер", а специално за събитието евродепутатът пристигна в България.

Айше Сали
от Айше Сали
20:42, 08.03.2017
5423
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Съдба като на хиляди други в Европа. Разликата - в стремежа да пази достойнството на едни от най-онеправданите. Дългият път на Костадинка Кунева със спирки от поврати и тъга минава през метрото в Атина, където докато работи като чистачка, защитава правата на своите колеги.

Следва инцидент, при който синдикалистката е залята с киселина и за да продължи живота си, се подлага на близо 40 операции. Името й нашумява през 2014 г., когато гръцките граждани я избират да ги представлява в Брюксел.

Иван Ничев, режисьор: "Да оцелееш след всичко това - тя е птица феникс! Но това говори за човешкия дух. Това говори затова какво може човек да направи при дадени обстоятелства, когато иска да превъзмогне всичко и да оцелее в името на семейството си, в името на най-близките си, на детето си."
Татяна Гранитова, сценарист: "Изповедта е тъжна, изповедта е борбена и в същото време изпълнена с надежда и оптимизъм."

С работата по филма авторите му откриват все повече черти от характера на тяхната героиня. Казват, че умението й да прощава изгражда борбената й личност. Прощава дори на човека, който в навечерието на Коледа през 2008 г. я залива с киселина.

Костадинка Кунева, евродепутат: "А представете си тази майка как ще се чувства, ако разбере синът й какво прави? Колко горчивина ще изпита тя и колко разочарование!"

Премиерата на "Нейната изповед" беше на 8 март в кино "Люмиер", а сред публиката седеше и самата Костадинка Кунева.

Специално интервю с Костадинка Кунчева гледайте на 9 март в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво говорят политиците преди изборите?
За какво говорят политиците преди изборите?
Електорални нагласи сред твърдо решилите да гласуват
Електорални нагласи сред твърдо решилите да гласуват