НОВИНИ

Kак оживяват анимационните герои?

Как героите, изобразени върху белия лист, оживяват в анимационен филм? Дни преди първата им пълнометражна анимация "Зоотроп" да се появи на големия екран Сотир и Пенко Гелеви представиха концептуални творби, които са основата на филмите с рисувани герои.

Айше Сали
от Айше Сали
10:53, 27.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Роботи с важна мисия и лабиринт с необикновени предмети. В търсене на правилния път Примус и Децимус изследват техните истории. И докато вървят напред, водени от упорството, глупост или липса на идеи, 7 истории от красивия свят на анимацията се свързват в първия пълнометражен филм на Сотир и Пенко Гелеви.

Сотир Гелев, художник: "Някои от филмите са доста оптимистични, други са доста мрачни, но такъв филм не сте гледали. Най-малкото защото такива филми не се правят от 70-те години насам."

Поставени в непривични условия, Примус и Децимус са принудени да вземат решения, за които не са програмирани. Така привидният прогрес с напразното движение придава на комичните роботи нотка на трагизъм. Една друга история от изложбеното пространство на Сатиричния театър обаче разказва как герои като тях оживяват в анимация.

Пенко Гелев, художник: "Аз рисувам повече, но пък той ме е учил и рисува по-добре."
Сотир Гелев, художник: "За направим средата, в която се развива филмът, ние построяваме макети. Снимаме с камери с висока резолюция. Вече готовите герои ги анимираме и ги вкарваме в този фон. Така че в нашите филми, въпреки че минават за компютърна анимация, около 80% от изображението е истинско."

Въпреки простото обяснение, за създаването на филм като "Зоотроп" за необходими няколко години и повече 100 хиляди рисунки. Резултатът ще видим на 29 ноември, в кино "Люмиер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов: В правителството имаше още живот
Вежди Рашидов: В правителството имаше още живот
Гл. архитект на София: Против съм замразяване на строителството в Младост
Гл. архитект на София: Против съм замразяване на строителството в "Младост"