НОВИНИ

Как оживяват картичките?

2016-та е определена за годината на вируталната реалност. И докато големите компании се надпреварват да създават устройства за симулация на виртуална среда, млади български предприемачи започват да използват технология за добавена реалност в поздравителни картички. Идея, започнала като курсов проект в университета се превръща бързо в ефектни поздравително картички от ново поколение.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 26.04.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Дори във високо технологичния свят поздравителните картички продължават да бъдат важен елемент от нашите празнични поводи. Който на всичкото отгоре си и пазим за дълго време. Имаме картички за Коледа, картички свързани с пътешествия, минаваме през триизмерната картичка. Днес ще ви покажа последният етап от еволюцията на картичките, а именно оживяващите картички.

Вичо Димитров - основател на компанията: На гърба на картичката има инструкции. Много е лесно. Сваляш нашето приложение, сканираш предната част на картичката с него и тя оживява и виждаш скрито послание. Самият процес се състои от 3 етапа: първият е самото разпознаване на обекта. В случая - картичката, илюстрацията. Вторият етап е ние зареждаме определеното видео или 3D анимация.
Вичо Димитров: Третият етап е прожектираме видеото върху самата хартия и носителя и когато го местиш той изглежда, че е върху нея. Определено мислим, че това е бъдещето, защото ние хем запазваме традиционната картичка и физическия и носител, но свързваме новите и модерните технологии с тях.
Вичо Димитров: В момента сме направили може би около 40 картички с 2D анимация. Разработваме персонални картички. Така, че човек ще може да запише собствено видео и да сложи на физическа картичка. За щастие имаме много реакции и доста често ни пишат хората. Дори се снимат. Снимат получателя как реагира.
Вичо Димитров: Ето как работи. Това е приложението. Цъкаш скан бутона. В случаят това е една картичка за рожден ден. Веднага се разпознава. Чрез нашите картички ние даваме възможността на хората да подарят истинска емоция. Интересното е, че част от картичките се правят от външни художници. Млади , талантливи художници. И по този начин ние промотираме техните творби чрез нашите картички и нашата технология добавена реалност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Централна гара в София - преди и сега
Централна гара в София - преди и сега
Щрихи от една нощ - аварията в Чернобилската АЕЦ (30 години по-късно)
Щрихи от една нощ - аварията в Чернобилската АЕЦ (30 години по-късно)