НОВИНИ

Как плавателен съд ще следи за замърсяване на водите?

Млади инженери от Варна създадоха лаборатория под Аспаруховия мост в града. В нея проектират самоходен морски дрон, който ще се управлява с помощта на изкуствен интелект. Целта на младежите е да изследват водите в различни точки на планетата, да съберат данни за замърсяването с пластмаса и да открият нови видове водни обитатели.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
10:05, 22.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Морският дрон ще бъде изпратен на дълго пътешествие - повече от 10 000 километра. Той ще премине Черно море и всички морета в Южна Европа, за да завърши изследователската си мисия в Атлантическия океан.

Стилиян Хвърчилков, технолог: Искаме да изследваме морето, искаме да изследваме какво крие, какви подводни богатства може да има и предвид, че океанът е наистина една неизучена област.
Тодор Михайлов, ръководител на проекта: Ще се придвижва с електрическа енергия, ще се захранва с батерии и ще се зарежда със слънчева енергия.

Първоначално проектът е бил само с изследователска цел, но с развитието и приложението на изкуствения интелект целите му са разширени.

Тодор Михайлов, ръководител на проекта: Било то чрез алтернативни начини за отглеждане на аквакултури или да подпомага видове застрашени, оплетени в мрежи или заплетени в пластмасови отпадъци, да им помага да се освободят по някакъв начин.

14-годишният Христо Лазаров е избрал да помага в проектирането на дрона, вместо да губи времето си с компютърни игри.

Христо Лазаров: Забавно ми е тук! Не всички хора приемат работата, като забавление, тук е различно.

Прототипът на морския дрон ще е готов до месец. Тогава ще се направят и първите изследвания в Черно море. Проектът е отворен и търси съмишленици, които могат да се присъединят към екипа на младите изобретатели от Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи разследването на най-смъртоносните атентати във Франция
Приключи разследването на най-смъртоносните атентати във Франция
Най-отровните риби в света са показани в Пловдив
Най-отровните риби в света са показани в Пловдив