Едно любопитно изследване за полета на глухарчето на пръв поглед може и да изглежда незначтелно, но дава заявка да предизвика истинска революция. Как летят глухарчетата, защо успяват да изминат толкова големи разстояния и могат ли отговорите на тези въпроси да бъдат приложени в авиацията? Разказва Джанан Дурал.

Свикнали сме да ги приемаме за досадни плевели. От векове глухарчетата са истинска мъка за градинарите - със своята способност да се появяват сякаш от нищото. Веднъж понесени от вятъра, миниатюрните им семенца често изминават километри. Група учени от Единбург си поставила за цел да разбере как се случва това.

д-р Игнасио Мария Виола, Институт по енергийни системи: Ако трябва да обясня защо глухарчетата са ни толкова интересни, ще ви кажа следното - става дума за хидромеханика - област, в която още Леонардо Да Винчи е бил изкушен. А откритието, което направихме звучи много просто, а в същото време може да се окаже много, много значимо.

Учените завихрят семенца от глухарче във въздушен тунел. За да проследят движението им ги заснемат на забавен каданс и сред дим, за да видят как точно минават струите на вятъра. Оказва се, че стуктурата на глухарчето му помага да създаде малко въздушно балонче около себе си и така да се възползва от завихрянето и да изминава големи разстояния.

Идеята е същата тази форма да се използва при създаването на малки летателни обекти, като дронове например. Така, вместо евентуално попадане във вихрушка да свали дрона, той ще може да продължи да лети.

© БНТ

Не изключват варианта някой ден тази технология да се прилага и в самолетостроенето. В момента самолетите се конструират така, че да избягват въздушните развихряния, а въздухът да преминава плавно покрай крилете им.

д-р Игнасио Мария Виола, Институт по енергийни системи: Малките самолетчета и дроновете често попадат в турбуленция. Ако използваме наученото от природата, можем да направим така, че досегашните пречки при летене, да се превърнат в помощ.

Толкова малко, често невидимо и наглед ненужен плевел. Добре познатото ни глухарче, може да се окаже семенцето, което да даде изцяло нов поглед върху авиацията.