Боуен терапията набира все по-голяма популярност в България през последните години. Методът е съпътстващ към основното терапевтично лечение и помага за възстановяване на тялото след спортни травми и болести на опорно-двигателната система. У нас практикуват над 150 боуен терапевти, които преминават през тригодишен курс на обучение.

Пловдив

С леки движения терапевтът въздейства върху фасцията – съединителна тъкан в организма, която обвива всички мускулни групи.

Петър Чакъров – акредитиран боуен терапевт:
"Терапията не е масаж, няма никаква връзка с мануалната терапия, или друг вид модалност. Работим върху мускулатурата най-вече върху фасцията на мускулатурата, като стимулираме определени рецептори, които се намират върху тази фасция."

Боуен терапията е подходяща за всички възрасти - от бебета до възрастни. Например бебешките колики силно се повлияват дори след първата процедура. След травми и атрофиране на мускулите възстановяването е много по-бързо. Майката на Николай Павлов, който претърпя трансплантация в Германия, разказва, че от пълното обездвижване само за няколко месеца той е проходил.

Мариела Митева – майка на Ники:
"Видимите резултати от боуен терапията при нас бяха много осезаеми, защото през месец януари той вече започна по-стабилно да ходи. За разлика от България в Германия боуен терапията е призната от министерство на здравеопазването. И тя се поема от тяхната здравна каса."

Боуен е вид алтернативна терапия, стимулираща вегитативната нервна система, която спомага основното лечение, без да е конкуренция на традиционната медицина.