НОВИНИ

Как поскъпване на природния газ ще се отрази на цената на парното?

Ако природният газ поскъпне с 15% от 1 октомври, то цената на парното ще се увеличи между 7 и 10%. Това коментира за БНТ Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен форум.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:45, 26.08.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Ефектът от поскъпването на прородния газ ще дойде заедно със северняка - ноемрви. Най-осезаемо ще се отрази именно на сметките за парно и топла вода с увеличение между 7 и 10% според енергийният експерт Христо Казанджиев. А касовите бележки за стоки от първа необходимост като хляб например няма да се променят много.

Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен форум: Ще поскъпнат 1, 2, 3% . Трябва да имаме предвид, че търговците като правило, от гледна точка запазване на своята конкурентоспособност, едва ли биха отразили пълния размер на увеличението.

;

Според Казанджиев, трябва да свикнем с идеята за по-високи цени на природния газ, защото януари догодина се задава ново увеличение. Пак с около 10-15 %. Съветът му е всеки да помисли за своята енергийна ефективност.

Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен форум: Да започнат с изолация на сградния фонд, закупуване на по-енергооефективни уреди, преминаване на други източници на енергия.

А каква е равносметката засега?

През януари цента за 1 000 кубични метра е била 351 лева. Ако се реализира прогнозата на "Булгаргаз", то от 1 октомври цената ще достигне 458 лева.

;
Константин Делисивков - Изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: От началото на годината, ако сравним са над 100 лева ръст на цената. И над 40% ръст спрямо средните цени на 2017 година.

Дали реалното увеличение ще бъде 15%, зависи първо от предложението, което „Булгаргаз“ ще отправи към Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 септември и второ от анализа на самата Комисия. Опасенията на експерта Константин Делисивков са, че КЕВР може да отложи повишението на цената заради отоплителния сезон, за да няма недоволството у хората.

Константин Делисивков - Изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: Това, което сега бъде отложено през октомври месец, може да се върне като бумеранг върху всички нас.

Тоест през януари догодина цената да се вдигне шоково, заради изкуственото задържане сега. Вместо това експертите съветват друго.

;
Константин Делисивков - Изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: България трябва да положи усилия в максимално бърз срок да развие, както местния си добив, така и достъпа до алтернативни маршрути и доставчици в региона. От 17 юли ЕК публикува решенията по антимонополното дело, свързано с „Газпром“ експорт и ние там имаме възможност да предявим искане за намаляване цените на природния газ.

Можем да поискаме и плащания в друга валута, за да не сме потърпевши от промените в курса на долара, смятат експерите. Но според Христо Казанджиев подобни стъпки не се предприемат поради нулева политическа воля и липса на експертен капацитет.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои втори оглед на мястото на тежкия пътен инцидент с автобус край Своге
Предстои втори оглед на мястото на тежкия пътен инцидент с автобус край Своге
Премиерът Бойко Борисов отменя планираното за понеделник посещение в Албания
Премиерът Бойко Борисов отменя планираното за понеделник посещение в Албания