НОВИНИ

Как работи сложната избирателна система в Германия

Изборите в Германия се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:24, 24.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
работи сложната избирателна система германия

Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага (долната камара на парламента). Минималният брой на местата в Бундестага трябва да е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5 процента.

Другата половина от местата (299) са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50 процента или не.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия.

Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес. Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се определя чрез сложни калкулации. Те в крайна сметка водят до набъбване на броя на депутатите в Бундестага.

В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха. Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента, отбелязва ДПА. Като резултат от това една партия трябва да прехвърли прага от 5 процента от националния вот или да победи в три избирателни окръга, допълва ТАСС.

Бариерата от 5 процента не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства. Изборният ден днес започва в 8 ч. сутринта и приключва в 18 ч. вечерта местно време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развигор Попов и Мими Иванова: Живеем смешно и весело
Развигор Попов и Мими Иванова: Живеем смешно и весело
Стиви Уондър падна на колене на нюйоркска проява срещу бедността
Стиви Уондър падна на колене на нюйоркска проява срещу бедността