За първи път в класната стая са влезли 60 хиляди първокласници. За някои деца преходът от детската градина към училище може да бъде стресов. Как родителите могат да помогнат на децата си да свикнат с новото си ежедневие?

Закусват. Играят. И спят. Това е работата на децата в детската градина. От днес обаче работата на Дани ще е много по-сложна. И брат му - Божидар, само с година по-голям, вече го предупреждава:

Математика, български, околен свят, музика, рисуване...

Изглежда любимата играчка на Дани все по-често ще остава на заден план. Но това, което притеснява майка му, не са новите отговорности, а преходът към новата среда.

Владислава Чешмеджиева, родител: Как ще се социализира с децата най-вече, понеже е малко по-свитичък и по-кротичък.
Давид Кюранов, асоциация "Родители": 70% от децата в България в училище стискат, не ходят до тоалетна, а това може да доведе до много неприятни заболявания.

И всичко това само защото новото плаши. И точно родителят е този, който трябва да помогне, без да притиска.

Давид Кюранов, асоциация "Родители": Да се намери начин да се говори с детето, за да може да разберем какво точно го притеснява. Поощряване на детето, но като гледаме да сме реалистични.

Дани вече може да смята, защото се е научил от брат си. Но няма нищо притеснително, ако детето не може да брои и чете преди първи клас. По-лошо е да му отнемем детството заради лични амбиции.

Давид Кюранов, асоциация "Родители": Такъв тип поведение от наша страна като родители може да доведе до бърнаут на детето. Ние препоръчваме не повече от 2 извънкласни дейности, а не 10.

Всичко - в рамките на нормалното. И може да звучи ненормално за възрастните, но според Дани най-хубавото на училището е, че не те карат да спиш. Затова и утре ще отиде с радост. Без да забравя да носи и детството в джоба си.