НОВИНИ

Как рухват митовете в Скопие

Да говориш за Сашо Миялков, дори и на ухо, дълго време в Македония бе опасно. Самата мисъл за него вече раждаше неприятното чувство на страх. До онази вечер, когато македонската полиция го измъкна от офисите му в собствения му суперлуксозен хотел „Мариот” в центъра на македонската столица, сложи му белезниците на ръцете и го закара в следствения арест на затвора в Шуто Оризари.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
15:33, 23.11.2018
12079
Чете се за: 02:37 мин.
Истории
рухват митовете скопие

Сашо Миялков дълги години бе директор на македонските тайни служби. Достатъчно дълго, че да се превърне в една от митичните фигури в обкръжението на своя първи братовчед, премиерът и беглец от правосъдието Никола Груевски. Двамата бяха наричани Фамилията, винаги, когато ставаше дума за някаква далавера по високите етажи на властта в Скопие, а с действията си Миялков и Груевски даваха достатъчно основания да бъдат наричани по този начин. Публична тайна в македонската столица беше, че тъкмо Миялков с инструментите на тайната власт, които държеше на разположение, движеше и переше парите на Груевски някъде в Чехия. Там Миялков е завършил висшето си образование и затова беше съвсем естествено слуховете да пращат парите му - неговите и на Груевски, в тамошните банки. Сега една от задачите на македонските следствени органи е да проверят достоверността на тези слухове и да открият истината за откраднатите от държавата пари от страна на Фамилията.

Бягството на Никола Груевски в Будапеща, получаването му там на политическо убежище от страна на унгарските власти, доказаната намеса и пряко участие на унгарските власти в превозването на беглеца от Скопие до тихите сини води на Дунав, предизвика истинско политическо и обществено земетресение в Скопие. Неговите затихващи по-малки трусове тепърва започват и заплашват да срутят видни политически кариери. Може би и арестът на Сашо Миялков и изпращането му в следствието е една от тези последици на затихващите земетръсни вълни.

Официалната версия за задържането му бе, че и той като братовчед си Никола, може да избяга от страната и да го последва някъде в Европа, въпреки, че за разлика от Груевски, който имаше присъда от две години затвор, Миялков засега е само обвиняем по няколко дела.

Едно от тях е „Империя”, в което главно действащо лице е Орце Камчев, също задържан с обвинение за пране на пари и други далавери. Само да не пропусна - това е същият онзи Орце Камчев, който с решение на българското правителство бе назначен за почетен консул в Македония, въпреки протестите на българите там, че не е той човекът за този почетен пост. Сега Камчев, казват, е съсед по килия на Миялков в затвора Шуто Оризари край Скопие. Само че докато бизнесменът е бил в най-луксозната килия, то Миялков бил в общо помещение с още други затворници. Някаква ирония на съдбата ли, преднамерена режисура на затворническите власти ли, или нещо друго, всъщност, няма значение. Намекът за някогашната близост на бизнесмена с шефа на тайните служби и тяхната обвързаност в някои от най-големите и срамни сделки е налице.

Дали Миялков се е канел да бяга или не, все още не е ясно. Бил размърдал парите си от някои банки, прехвърлил тук-там някои от тях, което за полицията било сигнал, че нещо се готви. И хоп - белезниците. По-скоро ми се струва, че освен за повдигнатите досега обвинения, страховитият бивш шеф на македонското контраразузнаване ще бъде питан какво е неговото евентуално участие в бягството на Груевски.

Да, Миялков не е вече началник след като подаде оставка заедно с вътрешната министърка Гордана Янкуловска под натиска на обществеността заради онзи тежък и жертвен инцидент в квартала на Куманово - Ново населье. Нали го помните, не може да не го помните, той е незабравим...

Но пък негов наследник на мястото директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване е един Горан Николовски, популярният в скопските кафани Джони, който вече започна негласна кампания да се опита да извади бившия си шеф от ареста. Такива неща.

И друг слух върви из Скопие и по медиите, които лично аз предпочитам да следя. Журналистът Сашо Ордановски, който има широка информация за това, което се случва в страната, предпочете да опровергае този слух, но той си върви, защото в него все пак има някаква логика. Става дума за прогнозата, че с ареста на Миялков управляващите ще загубят мнозинството от две трети от гласовете, което с толкова труд и компромиси осигуриха. Това мнозинство от 80 гласа им трябва да окончателното гласуване на конституционните промени в пленарна зала на парламента на 1 декември. Но тези осем депутати, които подкрепиха старта на процедурата за промените веднъж, били от „квотата” на Миялков, той ги „държал”- с какво, той и те си знаят. Един дългогодишен шеф на тайните служби знае как се прави това. И сега щял да ги изтегли и да провали приемането на промените в конституцията, а това означава и блокиране на членството в НАТО и началото на преговорите с Европейския съюз. Простичко, нали?

Това може би е по-скоро някаква форма на защита от страна на близки на Миялков. Но може би и няма да е само блъф към властите да не си играят с огъня. Във всеки случай, ситуацията около премиера Зоран Заев се усложнява и не съм сигурен дали той няма да бъде принуден да жертва някоя от фигурите около себе си, за да не се наложи да напусне властта.

А толкова беше близо до победата...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектът за газовата директива на ЕС е блокиран и не се знае кога ще бъде приет
Проектът за газовата директива на ЕС е блокиран и не се знае кога ще бъде приет
Откриха 17 сирийци в товарен влак в Пловдив
Откриха 17 сирийци в товарен влак в Пловдив