Няма данни за жертви и материални щети след земетресението, което разлюля Централна и Източна Румъния. Трусът е бил с магнитуд 5,8 и е регистриран в 3 часа и 38 минути тази нощ. Епицентърът е в района на Вранча, а дълбочината му е около 150 км. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 година насам. И втори случай на висока сеизмична активност на Балканите за последните 3 дни - в петък трус с магнитуд 6,8 разлюля гръцкия остров Закинтос. Земетресението в Румъния е усетено и на територията на Молдова, Украйна и България.

Русе

Най-силно земният трус се почувства в Русе. Русенци, които са особено чувствителни след земетресението от 1977 г., са се събудили със страх тази нощ. Хората, които живеят на по-високите етажи в жилищните блокове, са усетили две кратки, но силни разлюлявания и скърцане в продължение на около 2-3 минути.

Анелия Колева: Разтърси ме бая силно, после два часа не можах да се успокоя, на 6-я етаж доста люлее.
Вярка Калчева: "Много се уплаших и ставам и се чудя накъде да бягам, ох, то добре че спря. Боже, викам, благодаря. Е, във страх сме да ви кажа право.

Последното по-сериозно земетресение с епицентър Вранча, което разлюля и България, беше през 1986 г. с магнитуд 7,9 по Рихтер и взе в Румъния 150 жертви и причини сериозни материални щети. Оттогава досега русенци са усещали 8 по-малки земни труса.

Земетресение със сила 5,8 разлюля Централна и Източна Румъния

Земетресение със сила 5,8 разлюля Централна и Източна Румъния

Земетресение с магнитуд 5,8 разлюля Централна и Източна Румъния. Според местни медии то е усетено и на територията на България, Молдова и Украйна. За...