НОВИНИ

Как сами да следим чистотата на въздуха

Месец след като Съдът на Европейския съюз осъди България заради мръсния въздух, в големите градове все по-голяма популярност сред хората набира инициативата за измерване на замърсяването. Набира скорост и нов проект, който позволява в реално време да се следят фините прахови частици.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:44, 07.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

От месец жителите на София имат алтернативен начин да проверят колко е мръсен въздухът в града. Досега 49 души са се присъединили към проект на двама предприемачи за поставяне на системи за измерване на въздуха, които предават данни в реално време, към сайта airbg.info.

Стефан Димитров: "Ето една станция. Състои се от контролер, който подава команди към датчиците и излъчва в интернет. Прахов датчик, който всяка минута на два пъти засмуква въздух от тази тръбичка, влиза в една камера вътре и лазер измерва различните стандарти за фини прахови частици - 2,5 нанометра и 10 нанометра. Това малкото нещо тук е датчик за атмосферните условия, атмосферното налягане, температура и влажност. Важно е да работят заедно, за да се види при какви атмосферни условия се получава замърсяване".

Днес ще бъде поставена 50-ата по ред измервателна станция на Алеко. Данните на гражданския проект досега показват, че най-големите замърсители в София са колите и битовото отопление. Най-лошо е положението в по-богатите и в най-бедните квартали на столицата.

"Драгалевци, Симеоново, Княжево, Владая, Бистрица и други райони като квартал Христо Ботев, Връбница, Надежда. Хората, които са минали и нямат достъп до парно и се отопляват с най-евтиното".

За хората, които искат да получат официални информация съществуват и държавни източници, които не само измерват, но и анализират данните. Информация публикува, но с ден закъснение Изпълнителната агенция по околна среда и вода. 12 показателя следи Столична община ежедневно, но само в шест района на София. Хората обаче се оказва, че не винаги се интересуват колко голямо е замърсяването, а по-скоро как можем да се справим с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се нормализират ли цените на зеленчуците след празничните дни
Ще се нормализират ли цените на зеленчуците след празничните дни
Вижте къде в София спират водата до 19 май
Вижте къде в София спират водата до 19 май