Как самолетите могат да заместят традиционния градски транспорт? Това е мечтата на словенския Илън Мъск. Европейският съюз му присъжда приз за най-иновативна компания. Той вече е измислил начин да лети час и половина само за 1 евро. Ще ви разкажем неговата история в #Европа тази неделя.

Електрическият самолет "Алфа" е последното бижу в словенската колекция от малки самолети. Гордостта на компанията.

Разработка, зад която стои много труд, упорито търсене на правилните формули и финансиране от Европейския съюз. Европейските средства сега са инвестиции в решение за все по-близкото бъдеще - за транспорт с нулеви емисии.

Забравете за задръстванията, усещането е сякаш летите с автомобил - тих, кокетен, маневрен.

Електрическият самолет вероятно ще се окаже перфектната комбинация за предвиждане на кратки разстояния. Зареждането му отнема около час, а полетът трае около час и половина. Цената на пътуването е 1 евро, колкото струва използваната електрическа енергия.

Иво Боскарол, създател на компанията: Моето задължение като авиационен дизайнер е да предложа на хората това, от което се нуждаят. Така че самолетите трябва да се приземяват максимално близо до пътниците и оттам те могат да ги отвеждат до по-големи летища, от където ще извършат например презокеански полети.