НОВИНИ

Как се действа и кой взема решение, ако космическо тяло пада към Земята?

Падането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така наречените космически отпадъци - това са неизползваемите останки от различни устройства и апарати, изпратени от човека в орбита около Земята. Те замърсяват космическото пространство и застрашават сателитите и космическите кораби. Решението е съставянето на международен договор, коментира за "По света и у нас"преподавателят по Международно космическо право в Софийския университет проф. Николай Натов.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:34, 02.04.2018 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Около Земята кръжат 8 000 тона отломки - от изоставени сателити до люспи боя. Проследимите са с размери над 10 сантиметра. От земята се наблюдават 23 000 подобни обекта. Те могат да останат в орбита стотици, дори хиляди години.

проф. Николай Натов, преподавател по Международно космическо право: Земята на практика е опасана от една мрежа от такива отпадъци. Знае се орбитата на всяко едно такова тяло, което е занемарено. Преди време падна станцията "Мир", преди това "Скай Лаб" имаше подобни проблеми и това трябва да се реши с един международен договор - как да се процедира с тези космически отпадъци, които нарастват с всяко едно изстрелване.

Сблъсъците между късовете отпадъци са редки, но се случват - например - през 2009 г. американски комуникационен сателит се удари в нефункциониращ руски метеорологичен сателит. Преди три години заради опасност от космически отломки беше евакуиран екипажа на МКС. През 2007 г. китайците свалиха свой сателит с балистична ракета.

Проф. Натов обяснява, че според международните договори, всяка държава, която създава или изпраща апарат в космоса, отговаря не само за неговото изработване, изстрелване, опериране в орбита, но и за безопасното му сваляне на земята или изгаряне в плътните слоеве на атмосферата.

В орбита има около 7000 сателита, от тях 1500 работят. Очаква се през следващото десетилетие броят им да достигне 18 000. Учените се опитват да разработят различни начини за почистване на пространството около планетата от многобройните отпадъци.

проф. Николай Натов, преподавател по Международно космическо право: Те със сигурност са проблем на правото на опазване на околната среда и може би едно съвместно решение на специалисти еколози и специалисти по Международно космическо право ще бъде от полза в бъдеще.

Намирането на решение е все по-належащо. Проблемът е не само в големите отломки, но и малките, които са непроследими, но все така опасни. Дори късче с големината на кламер може да повреди сателит и да го превърне в неуправляемо летящо тяло. Въпреки това, според учените, вероятността да те удари падащ от космоса къс е 10 милиона пъти по-малка от тази да те порази гръм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западни държави ще приемат хиляди африканци
Западни държави ще приемат хиляди африканци
Китайската космическа станция Тянгун-1 изгоря над Тихия океан
Китайската космическа станция "Тянгун-1" изгоря над Тихия океан