НОВИНИ

Как се е обличала българката преди 2 века?

Изложба, в която може да видите как се е обличала българката преди 2 века показват в Националния исторически музей. Народните носии са от различни райони на България и са представени в умален размер върху кукли.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
13:24, 15.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

За първи път в изложбата "Претвореното сътворено" може да видите възстановка на сокаено забраждане, характерно за Централна България.Сокаят е накит за глава, характерен за омъжените жени, и е бил задължителен елемент в облеклото на жените от този регион. Сокаеното забраждане се състои от дървена подложка, бяла кърпа, украсена в краищата с тъкани или писани шевици, накит кръжило и метални украси. Според някои изследователи корените на този тип забраждане се крият в царските и болярските костюми на Второто българско царство. Накитът се давал на невестата от нейната свекърва.

Ели Гуцева - етнолог в Националния исторически музей:
Носело се е и в ежедневната й работа, колкото и да е тежало сутрин се е слагало на главата и жената без него не е можела да излезе извън къщата това е един отглас на поверието, че всъщност жената трябва да е с пуснати коси докато е мома, но омъжвайки се, влизайки в друго семейство тя трябва да покрие косите си и да покаже своя социален статус

Всички костюми от изложбата са умалени копия на облеклата, изработени от Антония Велева през 80-те години на миналия век.Тя е била реставратор в музея. За облеклата е взимала идеи от платната на големия художник Иван Мърквичка и от пътеписите на прочутият пътешественик и етнограф - Феликс Каниц. В музея се пазят предимно сватбени носии и облекла на омъжени жени. Традиционните костюми на момите били по-изчистени. По време на празници или когато изпълнявали обреди като Лазаруване те също обличали по-пъстри и украсени с орнаменти носии.

В експозицията може да видите и голямо разнообразие от шевици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За изстрадалите души и дълбокия смисъл на думата „свой
За изстрадалите души и дълбокия смисъл на думата „свой"
12-годишен пианист от Казанлък ще свири в Карнеги хол в Ню Йорк
12-годишен пианист от Казанлък ще свири в Карнеги хол в Ню Йорк