НОВИНИ

Как се издържа едно четиричленно семейство в Благоевградско?

Точно 2325 лева са нужни на едно четиричленно семейство за месечни разходи. Такива данни изнесоха на пресконференция от КНСБ. Много малко са обаче семействата в провинцията, които успяват да достигнат до подобен доход. В Югозападна България в масовия случай сумата, с която домакинствата се справят на месец варира между 1000 и 1500 лева.Историята на едно такова семейство вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
07:43, 20.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

От 7 години Йорданка и Димитър са семейство. Имат две деца - момиче в първи клас и момченце на годинка и половина. Йорданка работи в детска градина, а Димитър е служител в горско стопанство. Месечният им доход е около 1000 лева - с 1300 по-малко от стандартната сума за издръжка на едно семейство. Лишават се от много неща.

Йорданка Кирилова: Най-често от почивки.
Димитър Кирилов: Такива за по един два дни например сме ходили на Балкана, но на море не сме ходили от 5-6 години… Сега голямото [дете] е първи клас, 50 лева отиват на месец само за стол, отделно джобни, ако оставиш, отделно като се приберат, до магазина, това-онова и край. Нямаме странични, не можем да си позволим повече.
;

Почти всичките си пари харчат за храна. Но я подбират, разбира се по цената. Помагат си и много с домашни продукти.

Димитър Кирилов: Храна - на село сме и си имаме почти всичко, не се лишаваме, стока си чуваме така и така, справяме се с храната. Не може да си позволиш са бира или уиски да вземеш, всичко спрямо джоба си позволяваме.

В зимния сезон Йорданка и Димитър връзват двата края по-трудно, защото в джоба им тогава бъркат десетките грипни вируси.

Йорданка Кирилова: Памперси, храна, дрехи, помощ от родителите, защото са в чужбина, майка ми е в Италия, дядо ми в Испания. Млади баби, които пак има кой да помогне.
;

Да похарчат 2300 лева за един месец на семейство Кирилово не им се е случвало никога. Затова и трудно си представят живота с такава сума накуп за 30 дни напред.

Димитър Кирилов: Като махнем 1500 даже и повече, може да стигнем до тях, до тия 2500 за нормално. Малко по-спокойно може би, може би да не разчитаме на нашите до последно, това е изцяло, ще си преценяваме ние какво да правим, друго е да знаеш да търсиш от родителите на тия години, а друго е с 2500 лева - нали ви казвам - 1000 и 1500 ако имаме отгоре, съвсем коренна разлика.

И въпреки дохода им, който е далеч от статистическите стандарти, Йорданка и Димитър са доволни, защото не са безработни. Сплотени, са убедени, че ще изгледат децата си и с по-малко от 2300 лева на месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн: Не съм предполагала, че на първото си състезание ще взема злато
Боряна Калейн: Не съм предполагала, че на първото си състезание ще взема злато
Любослав Костов, КНСБ: 71% от населението получава под жизнения минимум
Любослав Костов, КНСБ: 71% от населението получава под жизнения минимум