НОВИНИ

Как се изучава Военно обучение?

Умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове и природни бедствия, както и оказване на първа помощ - това ще учат по "Военно обучение" деветокласниците и десетокласниците, ако се увеличи броя на часовете, както настоява военният министър. В момента тези часове са само по 5 и то в часа на класа. До началото на 90-те години обаче предметът "Военно обучение" се изучава активно в българското училище. Има и специален учебник. Екипът ни откри екземпляр от този учебник в Столичната библиотека. Какво са учили по Военно обучение преди повече от 35 години, какво учат сега и каква е визията, вижте в репортажа на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:17, 11.02.2018
5070
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Учебникът "Начално военно обучение" е издаден през 1982 г. от Военното издателство и е за 9 и 10 клас. В Столичната библиотека е останал само един екземпляр от него. Може да се чете само тук, на място, и се съхранява в книжния фонд.

Нели Буневска, главен библиотекар, направление "Обслужване": Да ви кажа за последните години не е много търсен този учебник. Защото за последните 20 години не си спомням да има такъв предмет в учебните заведения.

Преди 35 години обаче, когато е издаден учебника интересът към военното обучение е голям.Тогавашните гимназисти са учили устройството на автомат "Калашников", как се разглобява и сглобява. Учили са гражданска отбрана, видове замърсяване - химично, биологично или радиоактивно, как се слага противогаз, схема на атомната бомба, оказване на първа помощ в ядрено огнище на поражение.

Сред полезните неща, които са изучавани в този учебник са например как се превързват различните видове рани или как се обездвижва гръбначен стълб.

В учебника има и неща, които от разстоянието на времето ни се струват меко казано забавни като "нормативи за височина на крачката при маршируване." Учебникът и военното обучение са родили навремето и много вицове като например - "Как трябва да държим автомата при ядрен взрив? Далеч от краката, за да не ни капе по тях."

Главният библиотекар Нели Буневска е учила военно обучение. Била е и като всички ученици по онова време на военнополеви лагер.

Нели Буневска, главен библиотекар, направление "Обслужване": То си беше един нескончаем купон. Имам спомени, че са ни запознавали с това как се стреля, оръжията за масово поразяване, първа помощ как се оказва.

В момента учениците от 9 и 10 клас учат по 5 часа в Часа на класа " Подготовка за отбрана на страната".За целта има помагало, разработено от Военна академия. Какво се преподава?

полк. Георги Петков, началник на Централно военно окръжие: Дейности, свързани с тяхното оцеляване при кризи от военен и невоенен характер както и за мисията и задачата на въоръжените сили. 5 часа, да. - Достатъчни ли са? - Въпрос на гледна точка. Ако питате мен не са достатъчни.

Колкото до това какво ще се учи по "Военно обучение" от пресцентъра на военното министерство отговориха за БНТ, че е сформирана работна група за разширяване на обучението като учениците ще придобиват знания и умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове, природни бедствия, както и оказване на първа помощ. Засега обаче няма индикации за скорошно възвръщане на старата слава на Военното обучение.

Експертите на просветното министерство казаха за БНТ, че засега не са водени разговори как и под каква форма ще се увеличат часовете. Проблемът е, че за да се сложи нещо, трябва да се махне друго от и без това препълнената учебна програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: Нашето мнение за Истанбулската конвенция беше много важно
Волен Сидеров: Нашето мнение за Истанбулската конвенция беше много важно
С кого ще гледаш игрите? - властите в Токио с призив за повече бракове
"С кого ще гледаш игрите?" - властите в Токио с призив за повече бракове