НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: Между 15 и 25% от децата у нас са със свръхтегло

Сериозна е ситуацията по отношение на наднорменото тегло при децата в България. Години наред имаше повишаване на процента и изискваше мерки. До момента той твърдо държи от около 15-25%, което отключва други заболявания и усложнения. Това каза в "Денят започва" Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, който заяви още, че, ако не предпазим децата си от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем на процесите на непрестанно лечение на новопоявяващи се заболявания. Вижте във видеото какво коментира още той за двойния стандарт при храните, износа на лекарствата и имунизациите.

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 23.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор. Това, което се опитваме да направим, е да ги приучим към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, защото тези навици остават за цял живот. Основни фактори в този процес са семейната среда, достъпът до здравословна храна, липсата на агресивна реклама и по-висока двигателна активност. Мерките на държавата са етикетиране, пълна информация какво консумираме, с колко калории е, съдържание на сол, мазнини и ограничаване на агресивната реклама. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта.

Кунчев коментира още, че тестените храни все повече са намалели в училищата, а до края на тази година ще има приемане на регламенти за двойния стандарт при храните.

Протестът на здравните инспектори е продиктуван от факта, че обещаното им увеличение на заплатите с 18% от март, не се е случило. Вместо това възнагражденията са се увеличили много малко и заплатите им са близки до минималната за страната, коментира още главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който определи исканията им като справедливи и обясни защо административни пречки бавят увеличението.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Тук има едно чисто административно недобре организирано увеличаване на заплатите. Стана така, този екип на министерството осигури 18 % ръст на фонда "Работна заплата", но защото са държавни служители - трябва оценката да мине през схемата за държавни служители. И при една оценка 3 възможността да се повиши заплатата е 5 %. И стигаме до парадокса - има пари, пък няма механизъм, по-който да се дадат. Запознал съм ръководството на министерството, търсим вариант да се преодолее.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестандартно авиошоу над Кюстендил
Нестандартно авиошоу над Кюстендил
Осветиха наново средновековна църква в село Върбово
Осветиха наново средновековна църква в село Върбово