НОВИНИ

Как се опазват паметниците на културата в най-стария жив град Пловдив

Община Пловдив ще настоява за промени в Закона за паметниците на културата, които да позволяват на местната администрация да поемe част от работата на Националния институт за паметниците на културата.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
13:10, 03.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Така по-лесно ще бъде направен регистър на всички защитени от закона обекти и ще се облекчат всички съгласувателни процедури за тяхното бъдещо опазване и стопанисване. Как се опазват паметниците на културата в най-стария жив град Пловдив разказва Мариела Хубинова.

"Намираме се пред ебмлематичната за Пловдив Къща с медальона, която е на бул. "6 септември" близо до Съдебната палата. В момента изглежда впечатляващо, защото й беше направен ремонт. Само преди 6 месеца край нея имаше заграждения, защото къщата влизаше в категория "опасни сгради". Къщата е паметник на културата със частна и общинска собственост. Тя е най-пищния архитектурен обект в града от сецесиона, строена в началото на 20 век.

За съжаление подобна съдба като на тази сграда имат много малко паметници на културата в Пловдив.

Заради различни документални разминавания през миналия месец съборения тютюнев склад в Пловдив предизвика голямо обществено недоволство. Съдебното заседание е насрочено за 13 април. По заповед на министъра на културата Вежди Рашидов тютюневия склад трябва да бъде възстановен".

Дали е възможно това вижте какво казва главният архитект на Пловдив Румен Русев във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще бъде времето през април?
Какво ще бъде времето през април?
Мая Манолова: Нека всеки работещ да помогне на пенсионерите в нужда
Мая Манолова: Нека всеки работещ да помогне на пенсионерите в нужда