НОВИНИ

Как се подготвят сумисти в школата на Котоошу

Най-известният българин в Страната на изгряващото слънце - Калоян Махлянов - Котоошу, който ръководи собствена школа по сумо, след като преди години се отказа от участия в състезания, разказва пред БНТ за тренировките, новите предизвикателства и японския опит. Вижте репортажа на Надежда Василева, която се срещна с Котоошу в Нагоя.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:49, 13.07.2019
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Човекът, който вписа името на България в историята на сумото. А Япония му отговори с признание и огромна симпатия. Първият европеец, спечелил купата на императора и първият със собствена школа по сумо.

Калоян Махлянов - Котоошу: Щом искаш го постигаш. Няма не мога, няма не искам. Стига да имаш желание. Неописуемо желание. Човешките възможности са неограничени.

Сега сумистите от школата на Котоошу усилено се подготвят за състезания в Нагоя. Казва, че ролята му на треньор е много по-различна от тази на състезател - трябва да мисли за всички. Учи ги на гъвкавост и издръжливост.

Калоян Махлянов - Котоошу: Всичко, което го правиш го правиш за себе си, не за някой друг. Колкото повече се стараеш, толкова по-големи успехи ще постигнеш. Какво ми е било най-трудното - първо нищо не ми е било лесно. Просто ме поставиха в тази среда и трябваше да оцелея.
Каламура: Уважавам Котоошу като силен и голям сумист, освен това той е много щедър, с голяма душа и има добро чувство за хумор. Така дистанцията между нас и него се скъсява.

Каламура поздравява на български. "Здравей!"

А кантарът показва, че все още не е достатъчно тежък и трябва да качи килограми.

Каламура, сумист: Още 30 килограма.

Освен тренировките, особено важна за сумистите е храната. Наблягат на месото и ориза, за здравословния режим са важни и зеленчуците. Канят ни на обяд. Според правилата обаче те самите трябва да изчакат, докато обядват гостите.

А Калоян Махлянов сваля доста килограми, откакто спира да се състезава. Котоошу все още е първата дума, която произнасят повечето японци, когато чуят за България.

Котоошу: Трудно е да се каже с думи това нещо - трябва да се види отстрани как хората уважават България.

Мечтата на Котоошу е да помогне на някой да го надмине в сумото.

БНТ: Намерихте ли такъв човек?

Котоошу: Още не съм, трябва и той да го иска това нещо, не само аз.

Българо-японска история от Нагоя за успеха, упоритостта и смелите сърца, които могат да постигнат всичко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поне 26 души загинаха при атентат в Южна Сомалия
Поне 26 души загинаха при атентат в Южна Сомалия
В САЩ започнаха протести срещу масовата депортация на мигранти
В САЩ започнаха протести срещу масовата депортация на мигранти