20 спортисти представиха България на XXIII Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг в 6 вида спорт. Най-предното класиране остана 6-тото място на Александра Жекова в сноуборд кроса. Темата за представянето в "Денят започва" коментират проф.Даниела Дашева, преподавател в НСА ,бивш служебен министър на младежта и спорта, доц.Юлиан Карабиберов, кондиционен треньор на Радослав Янков и Мария Киркова, участник на Олимпийските игри в Пьонгчанг, състезателка по ски алпийски дисциплини.

Проф.Даниела Дашева, преподавател в НСА ,бивш служебен министър на младежта и спорта: Резултатите на Олимпийските игри в Пьонгчанг са реално отражение на състоянието на националната спортна система в последните 20,25 години. Представянето е незадоволително, слабо, бих казала. Не това,което дори може би очаквахме. Сигурно очаквахме малко повече. Ще се опитам да не хвърлям вина върху състезателите, защото те дадоха максимума на база на това,което са се готвили. Националната ни спортна система е в упадък 20 години вече, всичките ѝ компоненти са почти разрушени, ние нямаме детско-юношески спорт, няма на какво да разчитаме. Почти нямаме вече достатъчна бройка елитни спортисти, нямаме методика на подготовка, тя е остаряла, на какво разчитаме, нямаме наука, на какво разчитаме.
Мария Киркова, състезателка по ски алпийски дисциплини: Всички бяхме максимално амбицирани и дадохме това, което можехме. Все уважаващ себе си спортист отива на тази Олимпиада не само за участието, ние се борим, за да отидем там. Не е просто да отидем ето така на Олимпиада.
Доц.Юлиан Карабиберов, кондиционен треньор на Радослав Янков: Напрежението е много голямо при Радо Янков. Всеки очаква от него медал. Бих казал, че проблемът не е, че кондиционният не е там, психологът или личният лекар. Той трябва да се остави на спокойствие. Имаше и друг проблем, той доста дълго тестира нова екипировка и накрая отиде със старата.
Владимир Зографски с историческо класиране на Олимпийските игри в Пьонгчанг

Владимир Зографски с историческо класиране на Олимпийските игри в Пьонгчанг

Владимир Зографски се представи отлично във финала на състезанието по ски скок на малка шанца на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Българинът завър...