Кои са най-силните активи в бюджета на страната за 2019 г. и къде според опозицията са слабостите в основната финансова рамка - гости по темата в "Още от деня" бяха Александър Иванов от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП.

Имаме един стабилен бюджет, рекорден по отношение на приходите. Дефицитът е 0,5%, дългът намалява, обясни Иванов. На противоположното мнение обаче беше Бойчев, според когото последното определение за Бюджет 2019 е стабилен.

Жельо Бойчев, БСП: Това е поредният бюджет който не използва потенциала на България за икономически растеж.

Социалистът обясни, че левицата предлага алтернативен бюджет, насочен основно към българските семейства, към майки с деца и повишаването на детските надбавки.

Жельо Бойчев, БСП: Искаме да направим първата крачка към семейно подоходно облагане, искаме справедлива данъчна система. 50 лв на дете в семейство - това е нашето предложение и то е неутрално към бюджетните приходи.

Представителят на управляващата партия категорично отрече предложенията на социалиста и изтъкна аргументи за изготвената от правителството финансова рамка за догодина.

Александър Иванов, ГЕРБ: Залагаме на един реалистичен бюджет, изграден върху основите на положителното икономическо развитие. Най-основната функция, която можем да предложим въз основа на повишението на приходите, е повишаване на минималната работна заплата.

По хоризонталните политика има доста заложени реформи - например да се увеличи максималният осигурителен доход на 3000 лв, допълни още Иванов.

Вижте цялата дискусия за Бюджет 2019 във видеото!

Министерски съвет прие Бюджет 2019 на извънредно заседание

Министерски съвет прие Бюджет 2019 на извънредно заседание

Правителството прие проектите на държавния бюджет, на общественото осигуряване и на здравната каса за 2019 г. на извънредно заседание. Премиерът Бойко...