НОВИНИ

Как се танцуват народни танци в Унгария

Могат ли танците да ни спасят от самотата на чужбина? Какво представлява българският фолклор за хората, които са избрали различна родина от България. Отговорите сред българската общност в Унгария потърси Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:08, 05.11.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Всеки ден тя работи в своя офис в Българския културен център. През нощта танцува, но коя е тя и защо води два живота.

Теодора Иванова, директор на Българският културен център към републиканското самоуправление: Приятно ми е, Теодора Иванова съм, директор на Българския културен център към републиканското самоуправление.

Това не е историята само на Теодора, а на хилядите българи, които живеят и работят в Унгария. Някой от тях са вече четвърто поколение мигранти в страната на Виктор Орбан. Имат свой вестник, списание. Припомнят, че именно фолклорът е успял да съхрани нацията по време на турското робство, а сега помага на хората да бъдат заедно дори и далеч от България.

- Българската общност има четири танцови състави, ансамбълът, в който играя тази година празнува 20 годишен юбилей.
Габриела Хаджикостова, зам. председател на Българското републиканско самоуправление: Родена съм в България, през 1982-ра година дойдох тук, за да следвам в театралната академия - актьорско майсторство за оперета и мюзикъл. В последствие останах в Унгария като междувременно две години преподавах в България в тогавашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" - мюзикъл. След това дойдох тук, 16 години работих в един немскоезичен театър и през 19956 г. със съпруга ми, който е режисьор и се казва Ищван Наги и е познат и в България, създадохме нашето малко театро. Ние сме единственият професионален български театър зад граница и сме институция. Работим като фондация, но сме на издръжка на унгарската държава.

Тя финансира всички националности като в страната има 13 различни. Всяка една от тях има собствено управление и институции.

- Защо идвам на български танци, защото това е основната причина българската колония тук да процъфти и да преживее за тези дълги години.

Заради финансирането танците са безплатни за българите. Те им дават възможност да обикалят целия свят като последното им турне е било в Чили. От ансамбъла ми обясняват, че навсякъде са чужденци - в България защото са родени в Унгария и в Унгария защото са българи. Когато играят обаче ситуацията се променя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството
Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството
​Шукри Ганим: Режимът на Кадафи е заразил със СПИН децата в болницата в Бенгази​
​Шукри Ганим: Режимът на Кадафи е заразил със СПИН децата в болницата в Бенгази​