НОВИНИ

Как се търгува със злато, за какво да внимават инвеститорите

Крум Атанасов е дилър на злато със сериозна клиентела. Напоследък, както е характерно за периодите на несигурност, той отчита нарастване на броя на клиентите. Те са повлияни от световните политически конфликти, спадащите лихви на банката, сигналите за настъпваща рецесия.

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 20.11.2019
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Към ценния метал все по-често посягат млади с хора с добри доходи от сферата на информационните технологии и други печеливши индустрии.

Златото е дългосрочна инвестиция.

Инвеститорите основно са три основни типа с различно поведение - някои не харесват златото, тъй като предпочитат сериозния риск; други имат балансирано поведение; трети инвестират основно в злато, тъй като предпочитат сигурността. Много често златото е елемент от портфейл и се използва да компенсира риска в другите инструменти. Така в случай на рецесия поскъпналото злато балансира загубите от обезценените акции. При остри кризи златото не само запазва стойността си, а често дори поскъпва в резултат на повишеното търсене. Затова инвестиционното злато означава сигурност

Долар, биткойн, злато - след 10 години само златото е сигурно, че ще го има и няма да е обезценено.

Инвестиционното злато има ясна борсова стойност и цената при покупка или продажба цената се движи около нея с отклонения до 10%. Това е разликата със златните бижута, дилърите ги изкупуват само по грамаж, което е значително под стойността им и след това се претопяват.

За да си спестите излишни неприятности, купувайте само от дилъри, те познават пазара и няма да ви измамят, съветва Атанасов. Когато купувате, проверете задължително за наличието на необходимата маркировка.

Крум Атанасов - дилър на инвестиционно злато обяснява кои са лицензираните продукти.

Крум Атанасов: Важен съвет за инвеститорите е при придобиване на злато да следват принципа за делимост - ако се наложи да продадете част притежанието си за лични нужди, да не сте притиснат да се разделяте накуп с цялото количество злато, което имате. В този смисъл е по-добре да придобиете 10 кюлчета от 100 грама, а не едно от един килограм. Разбира се, трябва да пресметнете и че при по-дребни разфасовки грам злато струва повече.

Например, ако разполагате с 9 хиляди лева, помислете дали да купите това кюлче или да инвестирате в по-дребни златни вложения.

Нагласите и очакванията на инвеститорите са различни. Атанасов съветва, ако решите да вложите пари в злато първо да пробвате с малки суми, за да видите как се случва търговията, преди да се хвърлите в по-големи сделки. Въпреки, че златото е символ на лукс и разточителство на пазара се предлагат различни продукти - дребните инвеститори например, могат да влагат при възможност парите си в монети на по-малка стойност, да кажем 300 лева. За среден се счита инвеститор, който е готов да отдели между 20 и 50 хиляди лева, а има, разбира се, и богати хора, които влагат милиони. Ето и един примерен съвет за различните по размер инвеститори


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли гражданите да бъдат енергийно независими?
Може ли гражданите да бъдат енергийно независими?
Родители се срещнаха с лицата на кампанията на УНИЦЕФ  С очи за всички
Родители се срещнаха с лицата на кампанията на УНИЦЕФ "С очи за всички"