НОВИНИ

ГЕРБ обмисля да подкрепи въпросите от референдума

ГЕРБ обмисля да подкрепи в парламента въпросите от референдума. Това съобщи днес председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. От БСП заявиха, че ще внесат предложение за промени в Изборния кодекс по трите въпроса на допитването. Те са за мажоритарен избор на депутатите в 2 тура, задължително гласуване и намаляване на партийните субсидии до 1 лев за получен глас. Днес депутатите решиха да не заседават до края на седмицата заради балотажа, а в пленарната зала БСП и ГЕРБ влязоха в спор за изборите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:47, 09.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В навечерието на балотажа, и ГЕРБ, и БСП се върнаха към темата за референдума от неделя. И заявиха готовност да се съобразят с него.

Корнелия Нинова - председател на БСП лява България: Не чухте гласа на тези хора, който каза - не ви харесваме, искаме да работите повече, да не харчите толкова пари от нашите, които ние ви плащаме като заплати и субсидии и да работите не за личното си обогатяване и партиен интерес, а за нас - за хората и за нашите интереси.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние обмисляме вариант от ГЕРБ да подкрепим всички тези решения, които бяха направени , защото тогава ще видим какво ще обясните на бг граждани, когато въведем мажоритарния елемент изцяло. Защото вие бяхте против и нека да си припомним кои бяха най-големите защитници на тезата да няма референдум. Вие бяхте тези от ПГ на БСП лява България.

От ГЕРБ допълниха, че вариантите са както да се съобразят изцяло с въпросите за референдума, така и да има съответния дебат. От БСП смятат, че липсата на бърза реакция от парламента ще засили натиска върху институциите.

Янаки Стоилов - БСП лява България: Така, както във Великобритания парламентът и правителството нямаше как да не се съобразят с народния вот, макар и оспорван, така и българския парламент трябва да покаже какви действия ще предприеме. И вероятно това няма как да стане, без да започне обсъждането на нов Изборен кодекс.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Въвеждането на мажоритарен елемент е важен фактор за издигане авторитета както на институцията парламент, така и на политическите партии. Въпросът за субсидиите - обществото е чувствително на тази тема, трябва да се направи анализ, и действително да бъде намалена субсидията.

БСП и ГЕРБ размениха и взаимни обвинения, свързани с изборите.

Корнелия Нинова: Всявате страх, натиск и внушавате нестабилност и катаклизми в страната. Не плашете хората! Това няма да се случи!
Цветан Цветанов: Аз смятам, че дестабилизацията идва от вас. Вашата политическа кампания започна точно с това да си играете със страховете на хората.

Парламентът ще се събере отново ден след изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Поптодорова: Америка извърши поредната си революция
Елена Поптодорова: Америка извърши поредната си революция
Специалните сили на армията на границата
Специалните сили на армията на границата