НОВИНИ

Как ще действа новата система за електронни винетки?

500 терминала в страната ще продават електронните винетки, шофьорите ще могат да си ги купят чрез мобилно приложение, както и чрез сайта на Пътната агенция. Първите официални проби на терминалите бяха направени пред журналисти вчера, а системата влиза в сила от началото на следващата година. С въвеждането й по пътищата ще започнат да се движат и специални мобилни екипи, които ще следят дали шофьорите са си купили винетка. Още по темата от Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:22, 19.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Терминалите ще бъдат разположени по бензиностанции, както и пунктовете на Агенция "Пътна инфраструктура" и на други места в страната.

Радослав Николов от министерството на регионалното развитие представи автомобилите, с които ще се извършва контролът и ще се проверява дали шофьорите са си купили винетка.

Радослав Николов, министерство на регионалното развитие: Те са технологично оборудвани с камери, които в дневен и нощен режим могат да регистрират преминаващите автомобили и да разчитат техните номера.
Вътре в автомобила е монтиран таблет или мобилен компютър, който визуализира преминаващият автомобил.

Системата засича автомобилния номер, той се разпознава от системата и в централната компонента може да се верифицира дали има заплатена винетна такса за съответния автомобил. Информацията се изпраща в реално време и се валидира дали винетката е валидна или не, обясни още Николов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В стабилно състояние остава простреляният в София полицай
В стабилно състояние остава простреляният в София полицай
Марешки: Патриотичните сили в Европа са във възход
Марешки: Патриотичните сили в Европа са във възход