Как ще изглежда новата пленарна зала за българските депутати? Ремонтът на стойност 24 млн. лева трябваше да приключи тази есен. Специалният покрив, ремонтът на булевард "Дондуков" и затрудненият достъп до сградата обаче са забавили работата и изместват финала на проекта към средата на следващата година. Днес журналисти бяха допуснати да надникнат.

Стъкленият купол с изключително сложна конструкция затруднил строителите.

Инж. Николай Бациев - експерт от Дирекция "Управление на собствеността" в НС: Такова нещо има в известна степен в Бундестага правено, но там е по-малка площта, която е с пряко осветление в пленарната зала.

Преди изграждането на този покрив имало огромна работа по отстраняване на стоманобетонната плоча на стария.

Инж. Николай Бациев: Доста дълго време отне да се нарежат конструктивните елементи носещи на парчета от по 2 тона.

Допълнителни консултации се наложили заради обработката на стъклата. А поставянето им ще отнеме около 2 месеца.

Инж. Николай Бациев - експерт от Дирекция "Управление на собствеността" в НС: Стъклата на този стъклен покрив са закалени, тъй като трябва да бъдат удароустойчиви в случай на падане на твърди предмети, дронове или нещо друго отгоре. Това, което излезе като проблем, като предизвикателство, да се намери подходящ филм, филтър, с който да бъдат обработени стъклата, така че да се уравновеси непостоянното слънчево греене.

Нововъведения ще има и в пленарната зала.

Новите депутатски банки ще бъдат оборудвани с микрофони, за да могат народните представители да вземат думата от място в пленарната зала.

Инж. Николай Бациев: Столовете са ни препратката към Европарламента.

12 реда депутатски банки и общо 270 места. Такова ще бъде разпределението в пленарната зала, където ще работят депутатите.

На президиума ще бъдат поставени местата за ръководството на Народното събрание.

Предвидени са места за Министерския съвет и ложи за президента и вицепрезидента, и за патриарха. Очаква се ремонтът да приключи в средата на 2019 г. А после предстоят обществени поръчки за пълно оборудване на залата, озвучаване и система за гласуване. Чак след това депутатите ще могат да се преместят в нея.

Как ще изглежда новата пленарна зала на депутатите?​

Как ще изглежда новата пленарна зала на депутатите?​

Показаха до къде са стигнали строително-ремонтните дейности в новата пленарна зала, която се намира в бившия партиен дом.Вижте повече в прякото включв...