НОВИНИ

Как ще празнуват животните в столичния зоопарк настъпването на новата година

Забързани в приготвяне на празничния уикенд, екипът на "Денят започва" реши да надникне в кухнята на столичния зоопарк, за да разбере как животните ще посрещнат новата 2017 година. Боряна Черганова провери ще имат ли празнично меню всички и ще отброят ли последните часове на старата година.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:23, 30.12.2016
Чете се за: 01:18 мин.
Още

За животните от столичния зоопарк всеки ден е празник, затова за тях настъпването на новата година ще бъде един от всичките 365 дни в година, които те посрещат.

д-р Манол Нейков - директор на Зоопарк София - Животните, както пред вас, така и пред други те не разбират, че идва Нова година, нито Коледа за тях всеки ден е ден, така че тези празници са повече за хората.
;

Въпреки това менюто на много от любимите ни животни ще бъде повече от новогодишно.

д-р Манол Нейков - директор на Зоопарк София - Приматите при които ще идем след малко, зимното им меню включва плодове и зеленчуци. Като плодовете са портокали, банани, ябълки и зеленчуците са зеле и картофи, включително цвекло за някои от маймуните, които обичат. Звучи празнично? Да.

Ани Фердинандова се грижи за различните породи маймуни вече 20 години. Планира да посрещне и 2017-та в тяхната компания. Признава, че работата в празничния ден няма да и тежи.

Ани Фердинандова - За да работи човек с животните трябва да ги обича и те без съмнение стократно връщат тази обич. В нашия зоопарк се работи 365 дни в годината, защото нашите животни, особено приматите имат специални потребности, хранят се по три пъти на ден и имат нужда да бъдат обгрижвани.

Едно от любимите животинчета на Ани е Етиопската зелена морска котка - Тодор, който е известен актьор и герой в български филм. Менюто му за празничната нощ е съобразено с вкусовете му.

Ани Фердинандова - Банан, характерно за маймуните е банан, има и много други любими храни, примерно съвсем наскоро им давахме кокосови орехи, което не е всекидневие и им беше страшно забавно, страшно интересно, дори на по-малките маймуни им беше интересно да се преборят за храната си и да я счупят собственоръчно.

В празничния уикенд топлолюбивите животинки ще са във вътрешните си клетки и ще посрещат посетителите си на топло. Тези, които имат предпочитания към минусовите температури ще са на двора.

д-р Манол Нейков - директор на Зоопарк София - На първи още с отварянето на зоопарка ми прави впечатление, че хората идват да поздравяват животните за Новата година.

За нова година не е нужно да отидете до Лапландия, за да видите елени, можете да го направите тук, в софийския зоопарк. Дневното празнично меню за елените е сено. За големите котки през следващата година се подготвя изненада. Те ще бъдат преместени в нови, по-големи и просторни клетки, които в момента се строят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят започва отговори на предизвикателството на Господари на ефира
"Денят започва" отговори на предизвикателството на "Господари на ефира"
Нараства расистката дискриминация във Великобритания след Брекзит
Нараства расистката дискриминация във Великобритания след Брекзит