НОВИНИ

Как ще работи системата за електронните винетки?

Технологичната революция, която ни очаква от догодина - от 1 януари се въвеждат електронните винетки за леките коли, а от средата на август влизат в сила тол таксите или таксуването на километър за по-тежките моторни превозни средства. Националното тоол управление към Пътната агенция е специализираното звено, което ще се занимава със събиирането на електронните винетни такси, които пък ще заменят старите хартиени стикери. в него ще работят над 900 души, около 600 от тях ще имат контролни функции. Как ще заработи системата за електронните винетки - гост по темата Антон Антонов, директор на Национално ТОЛ управление към Агенция "Пътна инфраструктура".

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 20.11.2018
7000
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Цените на винетките няма да се променят, те си остават същите както са досега, за тежкотоварните автомобили ще са валидни до 15-ти август, обясни Антонов. На 16 август ще преминат на ТОЛ такса, допълни той.

Антон Антонов: От 17 декември ще дадем шанс на нашите потребители на нашия сайт да влязат и да си конвертират винетката от хартиена в електронна. Влизат в сайта написват си регистрационния номер на колата, валидността, след това е наш ангажимент ние да прехвърлим тези данни в ТОЛ системата. Сайтът е bgtol.bg. От 17 декември този сайт ще работи.

Ако не са си я прехвърлили, не трябва да си отлепят хартиената винетка, която в момента имат, тъй като тя може да е валидна и след 31 януари, уточни Антонов. Конвертирането през сайта е препоръчително и така ще улесни системата да не бъде хващан като нарушител, коментира той.

Още по темата и целия разговор гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от европейски визити в Румъния след доклада на ЕК
Серия от европейски визити в Румъния след доклада на ЕК
​Стрелба в болница разтърси Чикаго
​Стрелба в болница разтърси Чикаго