НОВИНИ

Как ще се отрази Брекзит на българския туризъм?

Над 3,5 милиарда са приходите от туризъм у нас в периода януари - ноември 2018 година. Отчетеният ръст е 6,6 процента, показват данните на БНБ и Министерството на туризма. Как обаче ще се отрази Брекзит на бранша - това е един от многото въпроси, пред които се изправя бизнесът в Европа през последните месеци. Британците са сред най-пътуващите нации и формират значителна част от гостите в много европейски курорти, включително и тези по нашето Черноморие.

bnt avatar logo
от В. Иванова, В. Григоров
09:43, 19.01.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

"България вече печели от Брекзит" - е заглавие, което от няколко дни се върти в социалните мрежи. Цитатът е от статия в английски вестник , която нарежда страната ни сред 20-те най-перспективни туристически дестинации през 2019-а година. Българските специалисти в областта обаче са доста по-предпазливи, отделяйки прогнозите от реалностите с днешна дата.

проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Това е една прогноза на АПТА - Асоциацията на британските туроператори. Наредили са ни сред водещите дестинации, заради курса на лирата... Ако в края на 2015 година една лира се разменяше за 1 евро и 40 евроцента, към момента тя се разменя за 1 евро и 13 евроцента - това обезценяване естествено, че влияе на британците, една част от тях се въздържат от пътувания в чужбина, друга част, които продължават да запазват интереса към дестинациите, търсят изгодни дестинации.

Нещо повече - ранните записвания в началото на годината показват спад в интереса към летни почивки в България.

проф. Стоян Маринов: Нещата изглеждат така - ако миналата година на нашето Черноморие сме обслужили около 2 милиона и 300 хиляди туристи, които са нощували и към 15 януари 2018-а сме имали записани към 700 хиляди от тях, тази година към същата дата, записаните са към 600 хиляди.

На Северното Черноморие, където са семейните комплекси, британските туристи са сравнително малко и не формират решаващ дял от приходите. Южните курорти, особено Слънчев бряг, са предпочитани за парти туризъм от младите англичани и там очакват ръст в туристическия поток от острова. Един от показателите са 9-те нови дестинации, които британска нискотарифна авиокомпания ще обслужва от летище Бургас.

Георги Николчев, председател на Българската асоциация на собствениците в туризма: Нито една компания не пуска директни линии преди да е направила сериозни проучвания. В момента е изключително изгодна на английските туристи България, тъй като ние сме с едни от най-ниските цени в Европа, докато Испания се оказва доста по-скъпа... По данни на хотелиерите ръстът засега, в ранните записвания, е около 20 процента.

Независимо че избягват да правят твърде ранни прогнози за предстоящия летен сезон, специалистите са единодушни в едно - и тази година системата ол инклузив няма да има конкуренция не само в нашите курорти.

проф. Стоян Маринов: Особено това е изгодно за семейства с деца, защото така семействата могат да контролират ваканционния си бюджет.

За местния туристически бизнес в момента голямото предизвикателство е да отговори на усложнената международна обстановка и повишената конкуренция с едновременно качествен и евтин продукт при продължаващия недостиг на квалифицирани кадри в бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически парк привлича туристи край варненското село Неофит Рилски
Исторически парк привлича туристи край варненското село Неофит Рилски
​Детската самота се превръща в нов социален проблем
​Детската самота се превръща в нов социален проблем