НОВИНИ

Продават бивши училища

За последните 17 години учениците у нас са намалели с над 260 хиляди. Някои от тях са чужбина, но основната причина е демографският срив. Особено силна е тенденцията в селата. Десетки бивши училища там се продават в интернет, като цената често е по-ниска, отколкото на апартамент в столицата. За съжаление и продадените вече училища пустеят.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 05.01.2018
Чете се за: 01:13 мин.
Още

По данни на Националната статистика през последните 17 години броят на българските ученици в общообразователни училища е намалял с над 260 000. И докато през учебната 2000 /2001 сме имали над 860 хиляди ученици, 6 години по-късно те са 700 хиляди, за да стигнат до 605 000 през миналата година.

В същото време само за 2016 г. нови 23 000 души са напуснали селата и са се преселили в градовете.

Заради всичко това селските училища продължават да опустяват, а общините се опитват да продадат сградите им. В момента в интернет се продават десетина училищни сгради на цени от 14 000 до 320 000 лева. Повечето сгради са с огромни зелени площи около тях. Предлагат се предимно за живеене, бизнес, туризъм, хосписи. В село Капатово, Петричко старото училище вече е продадено за 94 000 лева.

Соня Костадинова, старши експерт „Общинска собственост" в община Петрич: Продажбата е направена, както споменах 2008 година. От физическо лице е закупено. В момента нямаме представа в какво е превърнато и за какво се ползва този имот.

За жалост проверката ни установи, че новият собственик е оставил сградата пустееща. Още едно продадено училище няма нови обитатели. Някогашното школо в село Ханово, Ямболско заедно с 11 декара земя около него, е продадено срещу 100 хиляди лева, за да стане .... дом за стари хора. Новият собственик чака проектът му да бъде одобрен и евентуално финансиран с европейски средства.

Павлинка Георгиева, кмет на с. Ханово: И се надяваме да се реализира неговия проект, който е замислил и да създаде места за хората, които са в нашия район. Училището е закрито през 2002 г. поради липса на деца и децата ни учат в гр. Ямбол.
Мариана Иванова, жител на Ханово Няма смисъл да работи училището при положение, че няма достатъчно хора в селото.

От фирма в Елхово пък, продаваща старо училище в село капитан Петко Войдвода казаха за "По света и у нас", че през годините търсене на училищни сгради е имало предимно от англичани, които ги ремонтирали, за да живеят в тях. Сега интересът е спаднал. Въпреки че във всяко село наоколо има по едно самотно рухнало старо училище, което очаква нов живот.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гонят бездомните в Уиндзор заради кралската сватба
Гонят бездомните в Уиндзор заради кралската сватба
Родители от Благоевград протестираха, заради таксите в детските градини
Родители от Благоевград протестираха, заради таксите в детските градини