За последните 17 години учениците у нас са намалели с над 260 хиляди. Някои от тях са чужбина, но основната причина е демографският срив. Особено силна е тенденцията в селата. Десетки бивши училища там се продават в интернет, като цената често е по-ниска, отколкото на апартамент в столицата. За съжаление и продадените вече училища пустеят.

По данни на Националната статистика през последните 17 години броят на българските ученици в общообразователни училища е намалял с над 260 000. И докато през учебната 2000 /2001 сме имали над 860 хиляди ученици, 6 години по-късно те са 700 хиляди, за да стигнат до 605 000 през миналата година.

В същото време само за 2016 г. нови 23 000 души са напуснали селата и са се преселили в градовете.

Заради всичко това селските училища продължават да опустяват, а общините се опитват да продадат сградите им. В момента в интернет се продават десетина училищни сгради на цени от 14 000 до 320 000 лева. Повечето сгради са с огромни зелени площи около тях. Предлагат се предимно за живеене, бизнес, туризъм, хосписи. В село Капатово, Петричко старото училище вече е продадено за 94 000 лева.

Соня Костадинова, старши експерт „Общинска собственост" в община Петрич: Продажбата е направена, както споменах 2008 година. От физическо лице е закупено. В момента нямаме представа в какво е превърнато и за какво се ползва този имот.

За жалост проверката ни установи, че новият собственик е оставил сградата пустееща. Още едно продадено училище няма нови обитатели. Някогашното школо в село Ханово, Ямболско заедно с 11 декара земя около него, е продадено срещу 100 хиляди лева, за да стане .... дом за стари хора. Новият собственик чака проектът му да бъде одобрен и евентуално финансиран с европейски средства.

Павлинка Георгиева, кмет на с. Ханово: И се надяваме да се реализира неговия проект, който е замислил и да създаде места за хората, които са в нашия район. Училището е закрито през 2002 г. поради липса на деца и децата ни учат в гр. Ямбол.
Мариана Иванова, жител на Ханово Няма смисъл да работи училището при положение, че няма достатъчно хора в селото.

От фирма в Елхово пък, продаваща старо училище в село капитан Петко Войдвода казаха за "По света и у нас", че през годините търсене на училищни сгради е имало предимно от англичани, които ги ремонтирали, за да живеят в тях. Сега интересът е спаднал. Въпреки че във всяко село наоколо има по едно самотно рухнало старо училище, което очаква нов живот.