НОВИНИ

Как ще се развива медийният свят през 2017 година?

Няколко технологични магии ще продължат да властват в медийния свят и през 2017-а. Виртуалната и добавената, или обогатена, реалност ще завладяват все повече умове и сърца. Казано с две думи - виртуалната реалност е свят в компютър.

Александър Марков
от Александър Марков
20:20, 31.12.2016
Чете се за: 01:27 мин.
Още
Светлин Желев, главен редактор на "Калдата": "Фантазията може да роди много неща, но всъщност, според мен, голяма част от медиите ще интегрират това като услуга на зрителите, които ще могат да се пренасят на мястото на събитието."

Игри като "Pokemon GO" са прекрасният пример какви ефекти за публиката има обогатената реалност - 500 милиона сваляния за 2 месеца и милиони, тичащи по улиците на лов за покемони.

Светлин Желев, главен редактор на "Калдата": "Добавената реалност всъщност е свързана с това, че добавя виртуални елементи във физическа среда."

Друг пример за обогатена реалност са хедсетовете. С тях изведнъж в празния ни апартамент се появява прогноза за времето, телевизия и какво ли не още.

Сега първият сблъсък с тази реалност може да се окаже преживяване.

Телевизиите направиха първите стъпки във виртуалната реалност още през 2000 година. Тогава се роди "Ананова" - първият виртуален водещ. Последваха и други.

През 2008-а за президентските избори CNN направи втората голяма стъпка - холограмни изображения. За да видим репортерката тя е снимана от 39 камери.

А как ще изглежда телевизията на бъдещето? Очаква се всеки потребител да може да подреди своя собствена емисия от една голяма виртуална библиотека, която ще създават новинарските редакции.

Зрителят става господар на телевизионното излъчване. В уеб-телевизията гледаш каквото, когато искаш. Тя обединява директното видеоизлъчване на обикновената телевизия с възможностите на социалните медии - коментари, чатове, лайкове... През апликации или специални устройства.

Светлин Желев, главен редактор на "Калдата": "Предизвикателството и пред сайтовете за видеосподеляне, и пред медиите е отсяването на новините, защото благодарение на технологиите на разпространението в цял свят в момента има изключително обогатен новинарски поток и човек просто не може да следи всичко.

Стриймването на живо - от политика до спорт разширява аудиторията заради възможността да съпреживееш събитие до което реално нямаш достъп.

Телевизии, вестници, медиите изобщо, разширяват аудиторията си, като излъчват на живо в мрежата важни събития.

Светлин Желев, главен редактор на "Калдата": "Видеото е цар навсякъде, вече всеки е журналист, създава съдържание, много бързо е на мястото на събитието."

Белия дом излъчва редовно изявите на президента в реално време.

Съдържание по поръчка, което лесно достига до зрителя, предлагат и сега т.н. виртуални асистенти.

Бъдещето със със сигурност принадлежи на новини - комбинация от виртуална и добавена реалност. Новинарски емисии, в които зрителят избира водещия, избира кои новини да види, дали да докосне участниците и да се потопи напълно в един нов и съвсем различен свят. Дали ще стане през 2017-а...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-четените новини в сайта ни за изминалата 2016 г.
Кои са най-четените новини в сайта ни за изминалата 2016 г.
Как можем да се предпазим от фалшиви новини?
Как можем да се предпазим от фалшиви новини?