НОВИНИ

Как смяната на часовото време влияе на психиката?

Днес със сигурност ви се е сторило, че се стъмва нестествено рано и едва ли някой е закъснял за среща с вас, дори и хората, прословути със своята неточност. Всяка смяна на времето води до объркване и влияе зле и на психичното здраве. Към всеобщия хор на лекарите против смяната на времето се включи и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски". Според нея промяната във времето може да доведе и до тревожни разстройства, които пък са основа за много други психични проблеми.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:13, 31.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Днес най-вероятно повечето са се събудили навреме за работа. Но пък са имали проблем със заспиването. Мелатонинът, хормонът на съня, е свързан с циркадния цикъл, а не с механичната промяна на часовете. И това объркване на циркадните с ежедневните ритми разстройва организма и става по-уязвим.

д-р Цветеслава Гълъбова - психиатър: Хората сме част от вселената, от всичко случващо се в природата. Това е един интегрален механизъм и всеки е една частица от този интегрален механизъм. И нещо в този механизъм се разстройва насила. И естествено не ни се отразява добре.

И поне седмица за адаптация е нужна за по-младите и по-здравите. По-тегаво е за тези с хронични заболявания -сърдечно-съдови, ендокринни и психични. Най-малкото заради това, че стават, хранят се и си взимат лекарствата час по-късно.

д-р Цветеслава Гълъбова: Хормоните са свързани на практика с всички наши функции. И ние насила сме принудени правим нещо в някакъв час от денонощието, което хормонално точно в този момент Господ не ни е отредил да правим.

Освен на организма, дискомфортът от смяната на времето може да се отрази индиректно и на психичното здраве. И със сигурност засилва тревогата и стреса при по-лабилните.

д-р Цветеслава Гълъбова: Разбира се, не отключваме психози, това е ясно. Но със сигурност лошото настроение и влошения сън могат да доведат до тревожни разстройства при някои по-лабилни хора или при хора , които имат и по-лабилни проблеми.

Стрес търпят и домашните животни. Млеконадоят намалява, снесените яйца също. Списъкът с вредите е прекалено дълъг, за да спре местенето на стрелките. Но вече години наред политиците са глухи за този обществен ропот. В Европа и у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът отбелязва Хелоуин
Светът отбелязва Хелоуин
31 октомври е Денят на Черно море
31 октомври е Денят на Черно море