НОВИНИ

Как сривът на турската лира се отразява на малкия бизнес?

Турция все още не може да овладее срива на националната си валута. Турската централна банка обяви мерки в подкрепа на пазара, за да ограничи спада на турската лирата. Ето как кризата се отразява на малкия бизнес в страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:24, 14.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Сукру Гюмюш е един от милионите турци, засегнати от икономическата криза, която се отразява и на неговия бизнес. 35-годишният жител на Истанбул е собственик на магазин. По думите му, девалвацията на турската лира спрямо чуждестранните валути е повлияла върху покупателната способност на стоки от чужбина.

Сукру Гюмюш, собственик на магазин: Цените се промениха, да. Днес научих, че компания, от която купувам стоки, е вдигнала цените с 20%. При предишните колебания на курса на лирата също имахме увеличение от 15-20 процента.

За да възстанови финансовите си загуби, търговецът е принуден да свие бизнеса си, но и също да вдига цените.

Сукру Гюмюш, собственик на магазин: Ще ви дам един пример. Трябва да продавам тези чайници за 125 лири, при положение, че струва само 100 лири след последното увеличение. Цените сериозно се повишиха и, разбира се, купувачът е засегнат.

За да ограничи спада на лирата, турската централна банка обяви серия от мерки. Намаляват се изискванията за банковите резерви в лири и чуждестранна валута, което ще позволи да се отпускат заеми и така да се постигне ефективното функциониране на пазарите. Другата основна стъпка е да се осигури необходимата ликвидност, от която се нуждаят банките.

Сривът на лирата започна в петък, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че удвоява митата за турската стомана и алуминий. В отговор турският президент Реджеп Ердоган обвини Вашингтон, че води враждебна политика спрямо страната му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
716 милиарда долара за отбраната на САЩ
716 милиарда долара за отбраната на САЩ
Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на Бенчо Бенчев
Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на Бенчо Бенчев