НОВИНИ

Ще отнемат ли роботите хляба на хората и техните професии?

До 2030 година автоматизацията ще застраши 800 милиона работни места в глобален мащаб, показват последните проучвания на консултантските компании. Ще отнемат ли роботите хляба на хората и техните професии?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:20, 30.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Те вече правят всичко - от сглобяване на автмобили до сложни операции на човешки органи. Последните изследвания на известен мозъчен тръст показват, че автоматизацията застрашава една пета от световната работна сила.

Анализът е извършен в 46 държави, проучени са 800 професии. По-застрашени от инвазията на роботите са по-богатите държави - като САЩ и Германия, например.

Там е възможно на една трета от работещите да им се наложи да се преквалифицират, при това в близките няколко години. В по-бедните страни, където не се инвестира толкова в иновации, работниците са по-защитени. И учени, и анализатори са категорични, че роботите ще превземат все повече професии и сфери, които до сега са изисквали човешка дейност.

Проф. Майкъл Толи: Когато роботите се извеждат от строго контролирана среда и се "потапят" във външния свят, искате от тях да се справят с редица задания, които принципно не се очакват от тях. Трябва и да са достатъчно безопасни, за да си взаимодействат с хората.

Проучването показва, че сред най-застрашените от автоматизацията са брокерите, асистентите и счетоводителите. Докато за лекарите, адвокатите и учителите проблемът не е толкова съществен.

Същото се отнася и за най-ниско платените професии като градинар и водопроводчик, посочва докладът. И още - в развиващите се държави ще расте делът на професиите, които изискват висше образование. Ето защо препоръката на мозъчния тръст е правителствата по света да започнат обмислянето на планове за преквалифициране на гражданите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуване по мъките: Четири рейса смениха пътници, за да стигнат до Варна
Пътуване по мъките: Четири рейса смениха пътници, за да стигнат до Варна
Атанас Хранов отново споделя приключения
Атанас Хранов отново споделя приключения