НОВИНИ

Как светът реагира на кризата във Венецуела?

Венецуелският президент Николас Мадуро за пореден път изрази готовност за разговори с опозицията. Лидерът й Хуан Гуайдо, получи забрана да напуска страната. Как реагира международната общност и какви са вариантите пред Венецуела - обобщава Теодора Гатева

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:29, 30.01.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Кризата във Венецуела раздели международната общност. Начело на лагера, който призна за легитимна властта на Хуан Гиайдо са САЩ. От другата страна на барикадата са държавите, начело с Русия, които подкрепят Николас Мадуро. Москва изрази готовност да посредничи в преговорите между властта и опозицията.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Искрено искаме да създадем условия за диалог между управляващи и опозиция. Преговаряме за това с нашите венецуелски партньори, с Китай, с държавите от Латинска Америка, с европейците.

В интервю за руската информационна агенция "Новости", президентът Николас Мадуро искрено благодари на Русия за подкрепата, която по думите му, Венецуела получава на всички нива. Той изрази готовност да свика парламентарни, но не и президентски избори и за пореден път каза, че е готов да говори с опозицията. Коментира и действията на САЩ, които оказват политически и икономически натиск върху страната.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Съединените щати просто са ядосани, че не могат да вземат Венецуела. Какво правя аз? Упражнявам правото си да ръководя, аз съм Главнокомандващ, законен, по Конституция.

Според Мадуро, венецуелските военни, избягали в Колумбия, готвят преврат. А Групата от Лима, която включва 14 страни от Латинска Америка и Канада, се обяви против всякаква военна намеса във Венецуела. Междувременно Върховният съд на Венецуела забрани на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да напуска страната и наложи запор на банковите му сметки. А тайнствен руски пътнически самолет кацна на летището в Каракас и предизвика бурна вълна от коментари и спекулации.

Според някои от тях Боингът е превозвал руски наемници, които да охраняват Мадуро или да му помогнат да напусне Венецуела, или да натовари златото на президента. Според други предположения самолетът трябва да изтегли руски граждани, намиращи се в страната. Засега нито Русия, нито Венецуела коментират случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов с шестото място за историята в Шладминг
Алберт Попов с шестото място за историята в Шладминг
ДРУГИТЕ новини: Рома идва на СФФ
ДРУГИТЕ новини: "Рома" идва на СФФ