НОВИНИ

Как трагедията в Нотр Дам преобърна представата за богатите във Франция?

Три дни след пожара в Нотр Дам причините за трагедията все още не са ясни. Досега са разпитани повече от 40 души. Днес пожарникарите, участвали в операцията, бяха приети от френския президент в Елисейския дворец. Бързата реставрация, която обеща президентът Макрон, и щедрите прояви на благотворителност предизвикаха бурни реакции в социалните медии. Как трагедията в Нотр Дам преобърна представата за богатите във Франция?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:02, 18.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Франсоа - Анри Пино - вторият най-богат човек във Франция. Още докато Нотр Дам беше в пламъци той дари 100 милиона евро за възстановяването ѝ. Светкавично и почти като при хазартно залагане, последва реакцията на другата богата фамилия във Франция - Арно.

Антоан Арно: Това е нещо, което е необяснимо. Но с нашето дарение, ние ще помогнем за възстановяването.

Арно дариха 200 милиона евро. Според някои французи благотворителността за Нотр Дам е била не толкова спонтанен, колкото моден жест, с който богатите се опитват да измият репутацията си. За ден бяха събрани над 1 милиард евро.

От редовете на синдикатите се чуха упреци, че внушителните суми само доказват огромното разделение във френското общество. За частни лица, дарили за Нотр Дам до 1000 евро, данъчното облекчение е 75 процента. За компании - 66 на сто. Фамилията Пино отказа да ѝ бъде приспаданата сумата.

Бертран Терад, букинист: Нека го кажа така - свидетели сме на един феномен на промотирането.

Дебати текат и около начините за използване на събраните средства в бъдеще. Не от бъдещето, а от отминалия понеделник пък се интересуват разследващите. Основната версия, по която работят, е късо съединение. В пепелта заравят пръсти и търговци без особени скрупули. Румънски сайтове вече предлагат за продажба "пепел от Нотр Дам".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР провежда национално съвещание за телефонните измамници и трафика на дрога
МВР провежда национално съвещание за телефонните измамници и трафика на дрога
Красимир Каракачанов връчи знамето на Седми ученически гвардейския отряд
Красимир Каракачанов връчи знамето на Седми ученически гвардейския отряд