НОВИНИ

Как търновци са празнували Независимостта отпреди век

Велико Търново ще остане в историята на България като градът, в който през годините са организирани най-тържествените чествания на Независимостта на страната. Зелените арки, богато украсените балкони и факелното шествие са правели градът да изглежда в очите на търновци и гости като приказна крепост.

bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 22.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

След като България официално станала независима държава, видните търновци заедно с управата на града, решили да празнуват този исторически факт подобаващо. Изпратили официално искане до Народното събрание за финансиране на празника, но държавата не отпуснала никакви средства.

Тодорка Недева, уредник в Регионален исторически музей - В. Търново: Общината тогава гласува бюджет от 1800 лв. Сумата в днешни измерения изглежда просто жалка, но тогава тези пари са значели нещо прекалено много. Това е едва ли не почти половината бюджет на общината за цялата година.

Така първото честване на Независимостта в Търново било бляскаво. Издигнати са зелени арки, построени са и красиви павильони за официалните гости, а по сградите на главната улица са издигнати знамена.

Тодорка Недева, уредник в Регионален исторически музей - В. Търново: Търновки са призовани да украсят балконите, тези типично търновски, красиви балкони, с красивите саксийни цветя, които отглеждат, а също така и с пъстроцветни килими. Освен традиционните здравец и мушкато те са отглеждали и много екзотични растения. Просто градът тогава е приличал, както е писала пресата, на един фееричен средновековен замък.

Факелно шествие и изпълнения на градската духова музика допълвали празничната програма, която била оценена в чуждестранната преса като нещо забележително, европейско и изискано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската брегова охрана залови 166 нелегални мигранти на лодки
Турската брегова охрана залови 166 нелегални мигранти на лодки
ООН възобнови доставките си на хуманитарна помощ в Сирия
ООН възобнови доставките си на хуманитарна помощ в Сирия