НОВИНИ

Как трябва да се заплаща трудът по празничните дни?

Дина Христова от Главната инспекция по труда заяви в студиото на „Денят започва“, че заплащането за работата по празничните дни зависи от договора, който работникът е подписал с работодателя си, както и по начина, по който се отчита работното време. Въпреки това, работата в празнични дни, независимо от договора и отчитането на работното време, се заплаща 100% от нормалната надница. Тя допълни, че разликата идва в заплащането на извънредния труд.

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 05.12.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Предстоят поредица от празнични и почивни дни по Коледа и Нова година, като тази година те са пет. Първият е 23-и декември - събота, а последният е сряда - 27-и декември. Причината да почиваме до 27-и е, защото официалният празник на 24-и е в неделя.

Дина Христова, Главна инспекция по труда: Когато работиш на празничен ден и си на почасово отчитане на работното време или си на ненормиран работен ден, в почивните и празничните дни при полагане на извънреден труд се полага веднъж 100% увеличаване на надницата, защото се работи на празничен ден, и втори път 100% увеличение на извънредния труд, положен тогава. Т.е., общо се полага да се заплати с четворна надница работата на този ден. Когато човекът е със сумирано изчисляване на работното време, се получава 100% увеличение на надницата и в края на периода се заплаща извънредния труд с 50% отгоре.

Христова обясни, че на 27 декември тази година се полага увеличение на извънредния труд със 75% при почасово отчитане на работното време. За тези със сумирано изчисляване на работното време заплащането е едва в края на периода с 50%.

Дина Христова, Главна инспекция по труда: Едни от най-честите нарушения през лятото е неизплащането на извънредния труд, просто е нужно и ние да знаем. При всички положения, когато имаме сигнали за заплащането на труда или работа без договор, реагираме своевременно. Има доста случаи, в които след наша намеса трудът на хората е заплатен.

Тя призова хората да сигнализират за некоректни работодатели и заплащане. Тя допълни, че по закон Инспекцията спазва анонимност, но често пъти става самите жалбоподатели издават намерението си да подадат сигнал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският районен съд ще гледа делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов
Софийският районен съд ще гледа делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов
Ще има ли дунавска риба на трапезата за Никулден?
Ще има ли дунавска риба на трапезата за Никулден?